latinica  ћирилица
26/11/2020 |  17:05 ⇒ 21:46 | Аутор: РТРС

Захвалност Иванцову за досљедну одбрану ставова Српске (ФОТО/ВИДЕО)

Досадашњи амбасадор Руске Федерације у БиХ, Петар Иванцов, опростио се од званичника Републике Српске и захвалио, како је рекао, не само за професионалан него и пријатељски однос који су изградили.
Иванцов - Цвијановић (Фото: instagram.com/zeljka.cvijanovic) -
Иванцов - Цвијановић (Фото: instagram.com/zeljka.cvijanovic)

Након опроштајне посјете, предсједница Српске, Жељка Цвијановић и одлазећи руски амбасадор осврнули су се на сарадњу Српске и Русије, али и недавно обраћање српског члана Предсједништва БиХ, Милорада Додика, чланицама Савјета безбједности.

Чудан осјећај – након шест година одлазим, овако је Петар Иванцов најкраће описао опроштајну посјету на којој су га дочекали највиши институционални представници Српске. Стекао сам много пријатеља и у Бањалуци и у Сарајеву, рекао је Иванцов, и међу њима нисам правио разлику, јер сам се трудио да сарађујем са свима.

- И данас срдачно кажем довиђења својим пријатељима у Бањалуци. То није неискрено пријатељство, него пријатељство засновано на топлим, духовним односима. То пријатељство није усмјерено ни против кога, него је усмјерено на опште добро - рекао је Иванцов.

Дејтонска права сваког ентитета су оно за шта сам се залагао, рекао је Иванцов, а најважније је да народи живе у миру, да сарађују и налазе рјешења.

Захвалио се свима на сарадњи, а народу Српске пожелио мир, стабилност, просперитет.

Предсједница Српске, Жељка Цвијановић, захвалила се за подршку коју је Руска Федерација својим амбасадором пружала не само Српској, него истини, истичући стално инсистирање Русије на поштовању Дејтонског споразума и права сва три народа.

Опроштајна посјета Иванцова (Фото: РТРС)

- Остаје наша вјечна захвалност за политичку досљедност коју је показала Русија када је у питању Дејтонски споразум, на одбрани тих ставова и на сједницама Савјета безбједности и у оним приликама када високи представник подноси свој извјештај да се можемо ослонити на Руску Федерацију која чита извјештај Републике Српске и презентује га - навела је предсједница Српске.

А о обраћању српског члана Предсједништва БиХ, Милорада Додика, Савјету безбједности, које је изазвало бројна реаговања, и предсједница Српске и руски амбасадор су рекли исто – важно је да се чуо и глас српског народа директно, а не посредно. Важно је увијек чути све стране, рекао је Иванцов.

- Сматрам да је састанак који се одржао на маргинама Савјета безбједности био користан. Овај састанак је омогућио да се у Савјету безбједности саслушају не само званични наступи два пута годишње, него и политички представници народа. Да ли се то некоме свиђа или не свиђа, у то не улазим, али свакако су били ставови - поручио је Иванцов.

Ни на једном међународном форуму учесници нису навикли да буду отворени и да чују истину, зато су неки критиковали начин Додиковог обраћања, рекла је предсједница Српске.

- То је била прилика да се каже истина, та истина је речена, да ли сте је рекли на начин који се вама свиђа или не, то остаје за анализу свакоме. Али ја мислим да је био врло упечатљив, убједљив наступ, наступ који говори о приликама или неприликама у каквим се налазимо у оквиру БиХ. Чињеница да вам Међународна заједница затвара очи на оно што су прави проблеми у БиХ, не даје вам право да и ви ћутите о тим проблемима - истакла је Цвијановић.

Предсједница Српске се на крају посебно захвалила Иванцову за све реализоване пројекте и оне који ће тек бити остварени, у економској и свакој другој сарадњи Српске и Русије.

Као знак захвалности за све што је учинио за српски народ, предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић уручила је прошле године амбасадору Русије у БиХ Петру Иванцову Орден заставе Републике Српске са златним вијенцем за рад и изванредне заслуге у међународној сарадњи и учвршћењу мира, личне резултате и достигнућа и за допринос у развоју свеукупних осноса између Русије и Српске.