latinica  ћирилица
26/11/2020 |  16:34 ⇒ 16:38 | Аутор: СРНА

Ухапшен Неџад Хасић због учествовања у убиству четири лица српске националности

Припадници Агенције за истраге и заштиту /Сипа/ БиХ данас су у мјесту Тиња, општина Сребреник ухапсили Неџада Хасића из Сребренице, сазнаје Срна.

 Хасић са супругом и петоро дјеце живи у кући у мјесту Тиња, засеок Старо село, општина Сребреник, а према сазнањима Срне полицијски службеници Полицијске станице Сребреник и Полицијске управе Тузла били су упознати о чињеници да је за њим била расписана централна и међународна потјерница и да не желе да га лише слободе, гдје је очигледан утицај Насера Орића с обзиром на то да му он пружа сваки вид подршке.

Према сазнањима Срне, 2. маја 1996. године у мјесту Крушев До, општина Сребреница, извршено је убиство четворо српских цивила Ђорђа Петровића, Николе Модраковића, Момчила Ристановић и Влајка Зекића, за које су оптужени Ахмо Харбаш, Неџад Хасић звани Џевад и Џери, Бехудин Хусић из Сребренице и Самир Авдић из Братунца.

Окружни суд у Бијељини првостепеном пресудом осудио је ова лица на казне затвора у трајању од двадесет година, након чега су ова лица била у бјекству.

Окружни суд у Бијељини издао је наредбу о расписивању међународне потјернице за оптуженим лицима, те донио Рјешење о одређивању притвора.

На основу међународне потјернице Окружног суда Бијељина, 2007. године у САД лишен је слободе Самир Авдић и испоручен у БиХ, гдје је предат у надлежност Окружног суда у Бијељини.

У поновљеном судском поступку он је правоснажно осуђен на казну затвора у трајању од пет година, а коју је одслужио у казнено-поправним заводима Бијељина и Фоча.

Оперативним радом на терену, припадници МУП-а Републике Српске дошли су до сазнања да се лице Харбаш са породицом налази у мјесту Лугано у Швајцарској и да је 2. децембра 2005. био лишен слободе од швајцарских безбједносних служби, али екстрадиција није извршена из непознатих разлога.