latinica  ћирилица
26/11/2020 |  12:45 ⇒ 12:48 | Аутор: ТАНЈУГ

Вакцина Астразенеке доведена у питање

Компанија Астразенека и Универзитет Оксфорд признали су да је дошло до грешке током тестирања вакцине против вируса корона, што покреће многа питања о прелиминарним резултатима које су објавили.
Вакцина (Фото: Shutterstock) -
Вакцина (Фото: Shutterstock)

Саопштење је издато само неколико дана након што су компанија и универзитет објавили да је њихова вакцина "веома ефикасна".

Испоставило се да је група која је добила мању количину вакцине била боље заштићена од добровољаца који су добили двије цијеле дозе.

У групи с малим дозама, наводе у Астразенеки, чини се да је вакцина ефикасна у 90 одсто случајева, док је у групи која је добила двије пуне дозе забиљежена ефикасност од 62 одсто.

У комбинацији те двије групе, компанија је саопштила да је вакцина дјеловала у 70 одсто случајева.

Међутим, начин на који се до резултата дошло навео је многе стручњаке да преиспитају њихове методе.

У саопштењу из Оксфорда је речено да неке бочице коришћене у испитивању нису имале одговарајућу концентрацију вакцине, па су неки добровољци добили пола дозе.

Универзитет је навео да је о проблему разговарао са регулаторима и сагласио се да ће испитивање у касној фази завршити са двије групе.

Према њиховим ријечима, проблем у вези с производњом је исправљен.

Чињеница која такође баца сумњу на истраживање је да нико од људи у групи с малим дозама није имао више од 55 година.

Стручњаци се слажу да млађи људи имају тенденцију јачег имунолошког одговора од старијих, што би свакако могао бити један од одлучујућих фактора у коначним резултатима, наводи Тајм.

Одлука да се комбинују резултати двије групе учесника који су примили различите нивое дозирања да би се постигла просјечна ефикасност од 70 одсто такође је упитна, рекао је Дејвид Салисбури, сарадник глобалног здравственог програма у Чатам Хаусу.

- Направили сте двије студије у којима су коришћене различите дозе и дошли сте до резултата који не представљају ниједну дозу. Мислим да многи људи имају проблема с тим - рекао је Салисбури.

Сара Гилберт, једна од оксфордских научника која су водили истраживање, рекла је да одговор на питање зашто се нижа доза показала ефикаснијом још увијек није познат и да се разлог вјероватно односи на давање тачне количине вакцине која ће покренути најбољи имунолошки одговор.

- То вам је као у бајци о Златокосој и три медвједа. Важно је дати праву дозу, не премало и не превише. Превише би могло да вам да лош одговор. Дакле, желите праву количину и помало нагађате када желите тако брзо да успијете из првог пута - рекла је Гилберт.

Детаљи резултата испитивања биће објављени у медицинским часописима и достављени британским регулаторима како би могли да одлуче да ли ће одобрити дистрибуцију вакцине.

Ови извјештаји ће садржати детаљну анализу која укључује демографске и друге информације о томе ко се разболио у свакој групи и пружиће потпунију слику ефикасности вакцине.