latinica  ћирилица
26/11/2020 |  08:13 ⇒ 11:08 | Аутор: Независне

На колективни имунитет до сада тестирано око 300 грађана Српске

Од како је почетком новембра у Републици Српској почела студија о серолошким испитивањима, до сада је прикупљено око 300 узорака од грађана, а прве резултате о колективном имунитету на вирус корона можемо очекивати крајем године.

Ова информација потврђена је за Независне новине са медицинских факултета у Фочи и Бањалуци, који заједно са Институтом за јавно здравство Српске раде на првој националној студији серопреваленције ковид 19 инфекције у популацији Републике Српске.

До сада су узорци узети у Бањалуци и фочанској регији, сутра почиње узорковање у Лакташима, Козарској Дубици и Приједору, а сљедеће седмице на реду су сарајевско-романијска, бијељинска и добојска регија.

Дејан Бокоњић, декан Медицинског факултета Фоча, рекао је да је до сада у општинама које покрива овај факултет узето око 200 узорака, то јесте око 60 породица је до сада учествовало у овој студији.

- Територију Републике Српске смо подијелили трећински, тако да Медицински факултет у Фочи узима узорке у Херцеговини, сарајевско-романијској регији, зворничкој и фочанској регији - рекао је Бокоњић.

Додао је да ових дана узимају посљедње узорке из фочанске регије, то јесте из Фоче, Чајнича, Вишеграда и Рудог.

- У понедјељак почињемо узимање узорака из сарајевско-романијске регије, из Рогатице, Источног Сарајева, Сокоца, Хан Пијеска и Трнова - навео је Бокоњић.

Он је рекао да очекују да ће узорке из сарајевско-романијске регије прикупити до краја сљедеће седмице или најкасније за двије седмице, што ће зависити од одзива пацијената.

Испитивања се врше на основу методе случајног узорка, а како каже Бокоњић, одзив породица које учествују у студији је добар.

- У неколико првих дана када је почело испитивање имали смо мањих проблема са одзивом док смо случајно изабраним породицама објаснили зашто учествују, те зашто је то битно, па смо имали и неких замјенских породица. У посљедњих седам дана то иде прилично добро - рекао је Бокоњић.

Додао је да ће сљедеће седмице и Институт за јавно здравство почети тестирања на подручју Бијељине и Добоја.

- Надамо се да ћемо прелиминарне резултате имати до Нове године - закључио је Бокоњић.

Ранко Шкрбић, декан Медицинског факултета Бањалука, рекао је да је до сада у Бањалуци узето око 100 узорака.

- Контактирао сам директоре домова здравља у Лакташима, Козарској Дубици и Приједору, те ће од данас и у овим општинама почети узимање узорака - рекао је Шкрбић.

Додао је да ће након тога студија почети и у Челинцу и Котор Варошу, те даље сукцесивно на подручју цијеле западне Републике Српске.

- Очекујем да ћемо до краја сљедеће седмице имати значајан број узорака с подручја ингеренције Медицинског факултета Бањалука - рекао је Шкрбић.