latinica  ћирилица
25/11/2020 |  14:03 ⇒ 14:09 | Аутор: СРНА

Више од 100 апелација на чекању, трага се за још 397 лица

Предсједник Организације погинулих бораца и заробљених цивила Источно Сарајево Милка Кокот изјавила је данас да се још трага за 397 несталих лица са подручја Сарајевско-романијске регије, као и да је и даље на чекању око 100 апелација породица несталих за надокнаду штете, које је Уставни суд прослиједио Тужилаштву БиХ.
Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Тужилаштво БиХФото: РТРС

Кокотова је рекла да је на данашњем састанку у Источном Сарајеву, којем су присуствовали представници Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, Тужилаштва БиХ, Међународне комисије за нестала лица, те чланови породица несталих, договорено да Тужилаштво БиХ иницира да се у току судских процеса сазнају информације о мјестима гробница несталих и да спроведе истрагу о томе.

- Већ 29 година тражим своје, а тако и остали. Од 2005. године није ријешена ниједна апелације које смо поднијели да породице имају било какву одштету - рекла је Кокотова.

Она је испричала да су јој супруг и брат убијени на кућном прагу, те да је познато и ко их је убио, али да се још не зна гдје су њихови посмртни остаци.

Замјеник главног тужиоца БиХ Миланко Кајганић рекао је да Тужилаштво сарађује са свим удружењима жртава у БиХ, те да је на данашњем састанку појаснио његове надлежности у случајевима тражења несталих лица.

- Данас имамо ситуацију да људи због неразумијевања надлежности и погрешне информисаности доносе погрешне закључке. Објаснио сам да је мандат Тужилаштва БиХ да од Суда захтијева наредбе за ексхумације када добије захтјеве од Института за нестала лица или од неке полицијске агенције - рекао је Кајганић.

Истакао да у Тужилаштву БиХ не смије бити проблема када је ријеч о процесу тражења несталих лица, те да нема разлога да од Суда не тражи наредбу када заприми захтјев.

Кајганић је рекао да им пандемија вируса корона није успорила рад, те да је скоро на Озрену пронађена гробница са посмртним остацима припадника Војске Републике Српске страдалих 1995. године, те да је на том подручју у току више ексхумација.

Нагласио да Тужилаштво БиХ никада није обуставило ексхумацију из било којег разлога, те да разумије да породице неће бити задовољне док не буду пронађена сва лица за којим се трага.

Кајганић је рекао да је основни проблем у процесу проналаска несталих недостатак информација.

- Информације на терену је тешко пронаћи након 25 година од страдања. Ако се појаве нове информације и за локације на подручју Сарајева и ако Институт поднесе захтјев, Тужилаштво ће свој дио посла урадити - поручио је Кајганић.

Члан Колегијума Института за нестале особе БиХ Никола Перишић рекао је да су активности Института смањене за 40 одсто због ситуације изазване вирусом корона.

Перишић је рекао да процес тражења, између осталог, омета и инфраструктурна изградња у Сарајеву на потецијалним гробницама.

- Ту је проблем и завјера ћутања на коју наилазимо - рекао је Перишић.

Изразио убјеђење да ће процес проналаска несталих бити на мртвој тачки све док институције на нивоу БиХ и актери из ратног времена не направе неки концензус.