latinica  ћирилица
25/11/2020 |  08:13 ⇒ 12:52 | Аутор: СРНА

Почиње кампања "Јеси океј?" Форум театра из Источног Сарајева

Форум театар из Источног Сарајева, поводом 16 дана активизма, данас почиње кампању "Јеси океј?" у дворишту Средњошколског центра Источна Илиџа, да би младима било указано на то колико је важно да обрате пажњу једни на друге, препознају насиље и одреагују.
Форум театар из Источног Сарајева (Фото: Screenshot/Архива) -
Форум театар из Источног Сарајева (Фото: Screenshot/Архива)

Средњошколци ће на поклон добити платнене врећице које су израдили чланови "Буди мушко клуба и буди женско савеза" на радионици поводом Међународног дана менталног здравља заједно са члановима Удружења "Вратите нам осмијех", саопштено је из Форум театра.

Кампања ће бити промовисана и путем друштвених мрежа.

У току 16 дана активизма, осим медијске кампање, Форум театар планира реализацију различитих програма и активности које ће допринијети подизању свијести о борби против насиља у друштву.

У саопштењу се додаје да ће, осим едукативних радионица у школи, на крају кампање, на Међународни дан људских права бити одржана креативна радионица за средњошколце на којој ће они израдити новогодишње честитке са поруком "Желимо Вам срећне празнике, без насиља!".

- Посебно је важно истаћи и искуства чланова `Буди мушко клуба и буди женско савеза` која иду у прилог томе колико су овакви пројекти и рад са младима на овај начин значајна карика у стварању здравог друштва, без насиља. О насиљу не смијемо да говоримо само када се оно деси и на Међународни дан елиминације свих облика насиља над женама, то мора бити свакодневна тема у нашем друштву, а прије свега у нашим школама - наведено је у саопштењу.

Из Форум театра напомињу да се десетогодишња пракса, која се спроводи на територији Републике Српске и Федерације БиХ, у раду са младићима и дјевојкама, показала као веома успјешна у промоцији здравих стилова живота и стварања здравог и просперитетног окружења за младе.

Почетак кампање најављен је за 12.00 часова.

Форум театар из Источног Сарајева кампању "Јеси океј?" почиње у сарадњи са Фондацијом "Кер интернешнел" и партнерском организацијом "Асоцијацијом икс ипсилон" из Сарајева, у оквиру активности на пројекту Иницијатива младића два - "Промовисање здравијих животних стилова међу младима у БиХ оспоравањем родних стереотипа два".

Пројекат подржавају и Влада Швајцарске, ОАК Фондација, те Аустријска развојна агенција.

У знак сјећања на сестре Мирабел из Доминиканске Републике, које је брутално убио диктатор Рафаел Трујило 1999. године, УН су резолуцијом 54/134 званично потврдиле 25. новембар као Међународни дан елиминације свих облика насиља над женама.

Овај дан, који се у свијету обиљежава наранџастом бојом, уједно је и дан којим почиње 16 дана активизма - глобална, свјетска кампања коју обиљежава 1.700 организација у више од 100 држава свијета, а која се завршава 10. децембра, Даном људских права, наведено је у саопштењу.