latinica  ћирилица
24/11/2020 |  09:12 ⇒ 09:34 | Аутор: РТРС

Почео трећи "Интим џез фест" (ФОТО)

Концертом џез састава "Tamara Obrovac transhistria quartet" синоћ је у Банском двору почео трећи Фестивал џез музике "Интим џез фест".
Интиме џез фест - Фото: РТРС
Интиме џез фестФото: РТРС

Концерт је одржан је уз примјену свих поприсаних мјера и препорука надлежних органа - мјерење тјелесне температуре, те обавезно ношење заштите маске и одржавање физичке дистанце, саопштено је из Културног центра Бански двор.

Због тренутне епидемиолопшке ситуације двојица сталних чланова квартета, музички умјетници из Словеније, Урош Раковец (акустична гитара) и Жига Голоб (контрабас) нису били у прилици да допутују у Бањалуку. На сцени су се са Тамаром, уз њеног сталног члана Круну Левачића, (бубњеви) нашли Елвис Пенава (акустична гитара) и Звонимир Шестак (контрабас) из Хрватске.

Тамара Обровац, пјевачица, флаутисткиња, композиторка и ауторка текстова, једна од најзначјнијих и најсвестранијих личности на хрватској музичкој сцени, честитала је Банском двору и директору Младену Матовићу на организацији фестивала и у овако тешким условима.

- Заиста је ријеткост да се одржава неки фестивал у овом времену. Јако је важно да у доба короне не умре све и да култура не престане живјети. Свима је тешко, али музичарима поготово с обзиром да концерата заиста нема - рекла је Тамара позната по свом специфичном музичком изражају и уникатној музици у којој спаја џез и етничке утицаје завичајне Истре.

Овај истакнути састав публику је одвео на јединствено музичко путовање Истром и Медитераном, кроз призму савременог џеза.

- Што се тиче Истре и џеза то је мој основни спој. Истра је, рецимо то тако, моја истина и мој коријен, а џез је мој занат, љубав и знање - додала је Тамара.

Трећи "Интим џез фест" концептуално je замишљен као камерни фестивал џез музике који ће се фокусирати на мање саставе и врхунске солисте овог музичког жанра, укључујући максимално формације до џез квартета који су ушли у фестивалску селекцију.

- Потпуно свјесни цјелокупне и веома сложене ситуације у вези са пандемијом вируса корона, Бански двор настоји да уз максимално поштивање свих прописаних мјера и препорука, одржи континуитет и истраје у својој мисији организовања квалитетних културних програма и у овим несвакидашњим околностима тзв. нове нормалности. У свему овоме што нас је снашло, чини нам се да нам је култура данас можда потребнија више него икад, а у прилог томе најбоље свједочи велико интересовање публике и изузетна посјећеност свих програма у организацији Банског двора - рекао је Младен Матовић, директор КЦ Бански двор.

Вечерас - другог дана Фестивала, представиће се реномирани интернационални џез састав PER "BASS VIKING" MATHISEN TRIO.

Покровитељ овогодишњег фестивала je Град Бањалука.