latinica  ћирилица
24/11/2020 |  07:52 ⇒ 07:52 | Аутор: СРНА

Трамп одобрио сарадњу са Бајденовим тимом

Предсједник САД Доналд Трамп одобрио је федералним агенцијама да почну сарадњу са будућом администрацијом изабраног предсједника Џозефа Бајдена, а тиме и пренос власти, иако седмицама одбија да призна пораз на изборима.

Трамп је написао на Твитеру да одобрава ову мјеру непосредно након што је Администрација за опште услуге /ГСА/ ступила у контакт са Бајденовим тимом да би почела рад на преносу овлаштења.

Трамп је обећао да ће наставити да се бори за поништавање избора и рекао да вјерује да ће побиједити, али је додао да је "у најбољем интересу" земље да се дозволи почетак процеса транзиције, пренијела је агенција ДПА.

Бајденова канцеларија потврдила је овај потез.

- Коначна одлука је дефинитивна акција администрације да формално почне процес транзиције са федералним агенцијама - наводи се у саопштењу.

Директор транзицоног тима Јоханес Абрахам рекао је да данашња одлука представља "неопходни корак на почетку рјешавања изазова са којима се суочава наша земља, укључујући довођење пандемије под контролу и опоравак економије".

ГСА је кључна агенција америчке администрације која ће пружати све ресурсе и осталу подршку Бјадену док не преузме функцију у јануару.

Према закону у САД, одлазећа администрација мора да сарађује са тимом будућег предсједника да би се осигурала стабилност.

Трамп је неосновано тврдио да је побиједио на изборима и покренуо је бројне судске процесе да би спријечио да Бајден буде проглашен за побједника.

У међувремену, Мичигену је тијело надлежно за изборне резултате прогласило побједу Бајдена у овој држави.