latinica  ћирилица
21/11/2020 |  20:11 ⇒ 20:11 | Аутор: СРНА

Српско питање процес који ће тешко бити скорије окончан

У Српској кући у Подгорици данас је одржан округли сто о теми "Балкан и српско питање у 21. вијеку - стање и перспективе" на којем је закључено да је српско питање процес који ће тешко бити окончан у скорије вријеме.
Српска кућа у Подгорици (Фото: In4S) -
Српска кућа у Подгорици (Фото: In4S)

На округлом столу су говорили еминентни историчари и друштвени радници из Црне Горе, Србије и Хрватске, те је исказано очекивање да политичке промјене у Црној Гори чине повољнији амбијент за редефинисање и афирмисање српског питања.

Истакнуто је да озбиљна и одговорна политика државе Србије према Србима на свим просторима није посљедица асимилаторских претензија већ напор да се очува национално јединство Срба као предуслова да се заштити и ојача њихов национални, историјски, културни и сваки други идентитет.

Један од учесника, историчар из Новог Сада Немања Старовић је истакао да српски етнички простор запосиједа саобраћајну и комуникациону кичму Балкана и што их чини незаобилазним фактором његове европеизације.

Посебно је апострофирао грешку која се чини када се говори о протјеривању Срба са њихових етничких простора, нарочито из Хрватске, гдје се бројке прогнаних исцрпљују само на оне прогнане у акцијама "Бљесак" и "Олуја" док је тај процес трајао деценијама прије.

На почетку скупа одата је пошта блаженопочившим патријарху српском Иринеју и митрополиту црногорско-приморском Амфилохију. Поздравну ријеч имао је директор Српске куће Емил Лабудовић.