latinica  ћирилица
20/11/2020 |  15:09 ⇒ 16:33 | Аутор: СРНА

Иванцов: Дејтон отворио пут за дугорочна рјешења

Амбасадор Русије у БиХ Петар Иванцов изјавио је Срни да прије 25 година Дејтонски мировни споразум није само зауставио оружани сукоб, већ је отворио пут за дугорочна рјешења која узимају у обзир интересе свих страна.
Петар Иванцов - Фото: СРНА
Петар ИванцовФото: СРНА

- Њиме су успостављени мир и безбједност у БиХ и региону у цјелини, постављени темељи стабилног политичког, економског и социјалног развоја БиХ као суверене и независне државе - рекао је Иванцов поводом 25 година од потписивања Дејтонског мировног споразума.

Руски амбасадор је нагласио да је Дејтонски споразум одредио особине унутрашњег уређења земље, уставни статус два ентитета, расподјелу пуномоћи међу различитим нивоима власти, гарантовао равноправност три конститутивна народа, те успоставио ефикасне механизме за спровођење њихових права, укључујући механизам за заштиту виталних националних интереса.

- Дејтонски споразум узима у обзир јединствени мултиетнички и мултиконфесионални састав БиХ и дефинише јасне принципе њеног функционисања. Након 25 година Дејтон је потврдио одрживост и функционалност административне организације БиХ, те обезбиједио баланс интереса свих и сваког, допринио успостављању сарадње између свих нивоа власти - рекао је Иванцов.

Руски амбасадор је указао да, иако није нимало једноставна, дејтонска државна структура је апсолутно изводљива и одржива, те је Дејтонски мировни споразум темељ за даље успјешно постојање БиХ.

- Прије 25 година Руска Федерација је постала гарант Дејтонског мировног споразума. И данас смо, као и тада, заинтересовани за успјешан одржив развој БиХ као потпуно самосталне и независне државе, без вањског старатељства - додао је амбасадор Иванцов.

Он је нагласио да се Руска Федерација залаже за стриктно поштовање свих норми и принципа међународног права који леже у основи Дејтонског споразума.

- Полазимо од претпоставке да било какве евентуалне промјене у њему могу бити једино резултат консензуса између три конститутивна народа и два ентитета - додао је Иванцов.

Општи оквирни споразум за мир у БиХ, познатији као Дејтонски мировни споразум, мировни је договор којим је прекинут грађански рат у БиХ.

Дан успостављања Дејтонског споразума, 21. новембар, републички је празник и нерадни дан у Републици Српској.