latinica  ћирилица
20/11/2020 |  09:50 ⇒ 09:50 | Аутор: РТС

Кисић Тепавчевић: Свака породица сада треба да буде свој кризни штаб

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и чланица Кризног штаба Србије Дарија Кисић Тепавчевић каже за РТС да се стално поставља питање које мјере ће држава донијети, али да нема успјеха ако свако не преузме своју улогу.

Кисић Тепавчевићева каже да смо свједоци како вирус корона из минута у минут широм свијета узима нове жртве и не бира пол, узраст ни занимање, а узима и најбоље међу нама.

- Крајње је вријеме да се сви уозбиљимо и схватимо своју улогу максимално одговорно. Стално су питања које ће мјере да доноси држава, али суштина је да схватимо да читав свијет не може да успије уколико свако не преузме своју улогу - наглашава Кисић Тепавчевићева.

Истиче да свака породица сада треба да буде свој кризни штаб који одређује шта је најбоље за све њене чланове, а свако свој сопствени контролор.

- Нема нових мјера које могу да се донесу, а да су суштински важне. Једине мјере јесу ношење маски и физичко дистанцирање. Све остале мјере које државе доносе су само у циљу повећања успјешности ових мјера - објашњава Кисић Тепавчевићева.

Наглашава да ниједна мјера сама по себи не може да ријеши проблем са вирусом корона, али да ће Кризни штаб данас разговарати о мјерама о којима се стално прича.

- Да ли је то неко ограничење рада мјеста гдје се иначе окупљају људи, да ли су то ригорозније контроле - све се увијек сведе на једно те исто. Да се свако до нас придржава мјера, ниједна додатна не би нам била потребна - истиче Кисић Тепавчевићева.

"У установама социјалне заштите спорадични случајеви заразе"

Кисић Тепавчевићева каже да су у установама социјалне заштите од почетка епидемије ригорозне контроле, али да се дешава да дође до уношења вируса.

- Пошто је важан активан надзор, врло брзо се препознају иницијални случајеви и адекватно се реагује - објашњава Кисић Тепавчевићева.

Наводи да је у овом моменту у установама социјалне заштите пријављен 431 заражен корисник, а да су на вирус корона позитивна и 294 запослена.

- Углавном се ради о спорадичним случајевима болести гдеј се на вреијме препознало и одмах реаговало - наглашава Кисић Тепавчевићева.

Подсејћа да примање нових корисника у домове за старе и друге установе социјалне заштитетније никада ни престајало.

- Битно је да сви нови корисници треба да имају адекватну медицинску документацију и доказ да су у пи-си-ар негативни на присуство вируса корона. Препорука је да установе у којима је потврђена инфекција не примају нове кориснике у периоду максималне инкубације од посљедњег случаја, што је 14 дана - објашњава она.

Каже да је једнократна помоћ од 10.000 динара за запослене у установама социјалне заштите симболичан потез подршке да издрже у борби.

- Помоћ су добили сви запослени у установама социјалне заштите, а не само љекари и медицинске сестре. Ради се о нешто мало мање од 6.000 запослених. Знам колико им је тешко у овом моменту, али они су наша брана за ширење инфекције у осјетљивим популацијама - истиче Кисић Тепавчевићева.