latinica  ћирилица
19/11/2020 |  22:27 ⇒ 22:30 | Аутор: СРНА

Усвојен извјештај о извршењу буџета институција за шест мјесеци

Предсједништво БиХ усвојило је на данашњој сједници извјештај о извршењу буџета институција БиХ и међународних обавеза БиХ за период од јануара до јуна, који ће бити достављен Парламентарној скупштини БиХ.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

На сједници је донесена одлуке о ангажовању ресурса Оружаних снага БиХ на пружању помоћи цивилним органима, због велике опасности од ширења ковида 19 у општинама Травник, Тешањ, Олово, те у Посавском кантону.

Предсједништво БиХ саопштило је након данашње сједнице да даје пуну подршку надлежним нивоима власти у изради докумената који ће допринијети успјешном спровођењу начела ЕУ Зеленог плана.

- Предсједништво БиХ изражава потпуну опредијељеност да БиХ активно учествује у свим регионалним напорима и подржава кроз своје активности усвајање Зелене агенде за западни Балкан у складу са принципима европског Зеленог плана, што ће урадити надлежни нивои власти - саопштено је из Предсједништва БиХ.

Предсједништво БиХ примило је к знању Информацију Министарства безбједности БиХ у области миграција у БиХ, закључно са данашњим даном.

На сједници је констатовано да је Министарство безбједности у Савјету министара у посљедње вријеме учинило знатне напоре на смањењу броја миграната, што се огледа и у конкретним бројевима.

- Предсједништво БиХ захтијева од свих полицијских агенција у БиХ да у потпуности и досљедно примјењују законе о заштити јавног реда и мира и имовинске безбједности грађана БиХ - додаје се у саопштењу.

Предсједништво БиХ прихватило је Амандман број два на Споразум о гранту у оквиру инвестиционог гранта Шведске развојне агенције БиХ Мјуник ватсан /Munic WatSan/ закључен између БиХ и Европске инвестиционе банке.

Предсједништво БиХ примило је к знању информацију Министарства безбједности о мјерама и активностима које су предузете с циљем сузбијања и спречавања трговине људима и побољшања статуса БиХ на листи земаља које категоризује Одјељење за надгледање и борбу против трговине америчког Стејт департмента.

У саопштењу се додаје да је Предсједништво БиХ примило к знању информацију о организовању и реализацији билатералне војне вјежбе уз учешће Оружаних снага БиХ и Војске Србије.

Предсједништво БиХ је донијело одлуке о покретању поступка за вођење преговора ради закључивања споразума о војно-финансијској сарадњи између Савјета министара и Владе Турске и Имплементационог протокола у вези финансијске помоћи између Савјета министара и Владе Турске, као и споразума између Савјета министара и Владе Краљевине Бахреин о услугама у ваздушном саобраћају.

На данашњој сједници, Предсједништво БиХ је одобрило закључивање меморандума о сарадњи између Агенције за превенцију корупције и координацију борбе против корупције БиХ и Комисије за борбу против корупције и одузимању нелегално стечене имовине Бугарске из области превенције и борбе против корупције, као и меморандума о разумијевању између Министарства цивилних послова у Савјету министара и Министарства иностраних послова и трговине Мађарске о сарадњи у оквиру програма Стипендијум Хунгарикум за период 2020–2022. године.

Предсједништво БиХ је на данашњој сједници ратификовало споразум између Савјета министара, који представља Министарство финансија и трезора и Владе Швајцарске, коју представља Државни секретаријат за економске односе, везан за одобрење финансијског доприноса у облику донације за пројекат прикупљања и пречишћавања отпадних вода у Градишци.

Ратификовани су и споразум о зајму - Пројекат градских саобраћајница Сарајево између БиХ и Европске банке за обнову и развој, као и споразум о зајму - Додатно финансирање за Пројекат регистрације некретнина између БиХ и Међународне банке за обнову и развој.