latinica  ћирилица
19/11/2020 |  19:25 ⇒ 20:20 | Аутор: РТРС

Како ће нови градоначелник Бијељине управљати градом без скупштинске већине? (ВИДЕО)

Изненађујућа побједа др Љубише Петровића над актуелним градоначелником Мићом Мићићем и даље је тема број један у Семберији. Политичке партије које су подржавале Мићића у трци за градоначелника освојиле су око 40.000 гласова, а Мићић дупло мање. 31 одборничко мјесто заузеће десет партија.
Бијељина: Градска управа - Фото: РТРС
Бијељина: Градска управаФото: РТРС

Савез независних социјалдемократа у Бијељини освојио је 11.500 гласова и седам мандата.

Са коалиционим партнерима није успио да добије мјесто градоначелника чији је кандидат био Мићо Мићић који ће након 15 година фотељу првог човјека Града Бијељина препустити Љубиши Петровићу. Вријеме је за анализу изборног резултата, сматра изабрани одборник СНСД-а Мирослав Миловановић.

- Оно што је важно, јесте да је коалиција окупљена око нашег заједничког кандидата Миће Мићића освојила, ако не рачунамо гласове ДНС-а, преко 36.000 гласова, а господин Мићић 20.000. Значи, негдје 16.000 коалиционих гласова није отишло Мићићу, што је забрињавајући и поражавајући податак, и говори да је дошло до издаје унутар коалиције - каже Миловановић.

Дан након избора потписан је коалициони споразум јер партије окупљене око СНСД-а имају већину.

СДС Семберија освојила је пет мандата, ДЕМОС четири, ПДП и СДС по три, а по два одборника имаће Социјалистичка партија, ДНС, Уједињена Српска и коалиција СДА и Странка Народ и Правда, док ће једног одборника имати коалиција Покрет за Бијељину – НДП - Прва СДС.

- Сада имамо ту кохабитацију, да ли ће то успјети да се некако ријеши и преброди, мислим да хоће и да је пред нама сада 15 турбулентних дана, гдје ће се морати наћи неко рјешење - рекао је Младен Петровић, изабрани одборник СДС Семберија.

За рјешењем трага и нови градоначелник Љубиша Петровић. Са противкандидатима попио је кафу. О кохабитацији и новој већини говориће неком другом приликом.

- Ми ћемо поштујући све законске процедуре ЦИК-а сачекати званичне резултате и у складу са њима правити оно што се зове скупштинска већина и напредак за нашу Бијељину - јасан је Петровић.

Пред одборницима је тежак задатак јер су у предизборној кампањи много обећавали Семберцима, а да ли ће и колико од обећаног испунити, видјећемо у наредне четири године.