latinica  ћирилица
19/11/2020 |  19:10 ⇒ 22:24 | Аутор: РТРС

Више од 500 умрлих "гласало" за Сребреницу? (ВИДЕО)

Коалиција "Заједно за Сребреницу" затражила је да надлежни органи, односно Тужилаштво и Централна изборна комисија БиХ, провјере колико је било умрлих особа на коначном бирачком списку за Сребреницу у градовима ФБиХ у којима се у одсуству гласало за ову општину. Из ове коалиције, поред бројних других неправилности, наводе да су за више од 500 бирача који су умрли или одселили из тих мјеста гласала друга лица.
Сребреница - Фото: РТРС
СребреницаФото: РТРС

Гласање са документима умрлих, убацивање гласачких листића прије отварања бирачких мјеста, само су неки од примјера грубог кршења изборног процеса у општинама у Федерацији БиХ, гдје се гласало у одсуству за локалне изборе за Сребреницу, тврде у Коалицији "Заједно за Сребреницу".

- На бирачком списку за гласање у одсуству, гдје је регистровано 1.500 гласача, преко 500 је гласало, а да су или умрли или одселили и ми тражимо од надлежних да се уђе у увид томе - рекао је Радомир Паловић из коалиције "Заједно за Сребреницу".

Из ове коалиције тврде да је у појединим гласачким мјестима излазност била преко 90 одсто јер је у питању инжењеринг.

Посматрачи Данијел Трифковић и Дејан Долијановић тврде да је изборна крађа посебно изражена у Живиницама и Градачцу.

- Нудили су нам новац, а полиција није реаговала - каже Трифковић.

Младен Грујичић, актуелни начелник, истиче де је предност са више од 2.500 гласова са редовних биралишта у односу на пробошњачког кандидата Алију Табаковића недостижна. Ипак, додаје, бројне крађе у мјестима у Федерацији гдје се гласало у одсуству треба испитати.

- Тамо су од самог почетка почели да варају, а у општини Градачац је убачено преко 100 листића прије почетка гласања - навео је Грујичић.

У међувремену Општинска изборна комисија Сребренице наложила је поновно бројање на два редовна мјеста.

Коначне резултатие ЦИК треба да саопшти до 15. децембра.