latinica  ћирилица
19/11/2020 |  16:48 ⇒ 16:49 | Аутор: СРНА

Новалић: Током пандемије изгубљено 12.700 радних мјеста

Премијер Федерације БиХ Фадил Новалић изјавио је данас да су посљедице вируса корона огромне, не само у економији, већ и у другим областима, те да је у ФБиХ изгубљено 12.700 радних мјеста.

Новалић је, након састанка са федералним министрима и премијерима кантона, рекао да ће покушати да врате та радна мјеста мјерама помоћи.

Он је нагласио да су кључни циљеви, прије свега, максимално спречавање ширења заразе, као и свака могућа помоћ здравству.

- Ми бисмо свакако повећавали инвестициону потрошњу, мада западне економије повећавају широку потрошњу. Ми у широкој потрошњи немамо велики број наших роба и са те стране нису мултипликативне, као што је инвестициона потрошња - рекао је Новалић.

Он је додао да инвестициона потрошња подразумијева "радикалнију" изградњу аутопутева, путева и енергетике на федералном нивоу, а то је препорука и за кантонални ниво, јављају федерални медији.

Федеални министар финансија Јелка Миличевић рекла је да су приходи у ФБиХ у овој години за 15 одсто мањи у односу на прошлу годину и да би била задовољна ако се пад заустави на том износу.

Она је навела да се приватне инвестиције споро опорављају, те да се у овом моменту морају покренути јавна потрошња и инвестиције.