latinica  ћирилица
19/11/2020 |  12:56 ⇒ 12:58 | Аутор: СРНА

Комисија против плана Будимпеште за увоз руске вакцине

Планови Мађарске да увезе и користи руску вакцину против Ковида - 19 "Спутњик пет" изазивају безбједносну забринутост и могли би да наруше повјерење у потенцијалне вакцине, саопштила је данас Европска комисија.
Будимпешта - Фото: РТРС
БудимпештаФото: РТРС

Мађарска је најавила планове за пробе и могућу производњу руске вакцине, што је потез без преседана за неку од чланица ЕУ који ће изазвати додатне проблеме између Будимпеште и Брисела.

У саопштењу Европске комисије наводи се да се поставља питање да ли би чланица ЕУ жељела да својим држављанима представи вакцину коју није испитала Европска агенција за лијекове.

Према регулативама ЕУ, вакцину "Спутњик пет" мора да одобри ЕМА прије него што буде на тржишту било које од чланица ЕУ.

- Ту се састају процес одобрења и повјерења у вакцину. Уколико наши држављани крену да постављају питања о безбједности вакцине која није прошла кроз ригорозну научну процјену ради доказа о безбједности и ефикасности биће много теже вакцинисати довољан број становништва - истиче се у саопштењу.

Администрација мађарског премијера Виктора Орбана саопштила је да планира да проба и лиценцира "Спутњик пет", као и да ће ове седмице почети да увози мањи број доза, што би могло довести до куповине веће количине и масовне производње наредне године уколико се докаже да је безбједна и ефикасна.

Руски државни фонд, који финансира истраживање, саопштио је недавно да су прелиминарни резултати тестова показали да је вакцина против вируса корона "Спутњик пет" ефикасна 92 одсто у заштити људи.

Вакцина "Спутњик пет", коју производи Научно-истраживачки институт "Гамалеја", добила је 11. августа потврду о регистрацији од Министарства здравља Русије, поставши тако прва регистрована вакцина против вируса корона на свијету.