latinica  ћирилица
19/11/2020 |  09:19 ⇒ 09:19 | Аутор: СРНА

Лукић: БиХ може опстати само као земља равноправних народа и ентитета

Професор уставног права и један од учесника преговора у Дејтону прије 25 година Радомир Лукић рекао је Срни да је БиХ у погледу примјене овог споразума данас управо тамо гдје треба и уопште може да буде - државна заједница два ентитета и три конститутивне нације, те поручио да БиХ могу да очувају само њени народи, ентитети и држављани, а не високи представник и троје судија страних држављана у Уставном суду БиХ.
Радомир  Лукић - Фото: РТРС
Радомир ЛукићФото: РТРС

Лукић је напоменуо да је БиХ федерација са неким значајним конфедералним елементима, институцијама и рјешењима који су потекли из састава њеног становништва и односа међу нацијама које у њој живе.

- Она је државна заједница консоцијалне демократије каква једино може да постоји у њој. У БиХ не може да делује већинска или такозвана вестминистарска демократија, зато што она води у аутократију, у потчињавање, односно друштвену и политичку миноризацију неке од њених конститутивних нација, а мајоризацију других конститутивних нација. Једном речју, БиХ је држава равноправних конститутивних нација и равноправних федералних јединица - ентитета. И као таква једино може да опстане као демократска држава - истакао је Лукић.

Лукић је додао да је то објективно стање ствари, наводећи да ниједна од три постојеће конститутивне нације не жели да изгуби свој историјски национални идентитет, било стапањем у неку имагинарну босанску нацију, било утапањем једне у неку од постојећих нација.

- То је почетно и завршно стање БиХ и темељ на коме њена уставна структура може да буде грађена. Све друго су јефтине и опасне опсене, погубан политички и 'визионарски илузионизам' или лицемерно претварање да је некоме до тога стало, а заправо је том стало да лажући ради на свом плану остваривања доминантног положаја или такозване властите мајоризације - рекао је Лукић.

ИДЕЈА О УНИТАРНОЈ БиХ - ПОГУБНА ВАРКА

Лукић је истакао да је идеја о унитарној БиХ са већинском демократијом "опасна, тачније погубна варка, која води у нове сукобе и нестанак БиХ"

- Друга је ствар да ли код неких националних политичких вођстава постоји свест о томе. Пре свега код политичког вођства Бошњака, које још сања турски вакат и нада се да ће он да се врати, по угледу на Исламску декларацију њиховог, не и нашег, Алије Изетбеговића. Што пре постану свесни немогућности остварења тог сна, биће боље и Бошњацима и свима нама - упозорио је Лукић.

Он је додао да су проблеми који у Федерацији БиХ /ФБиХ/ постоје између Хрвата и Бошњака проблеми те федералне јединице, не и Републике Српске.

- Они морају да буду решени у самој ФБиХ, њеним Уставом. Њега не доноси Република Српска. Део проблема може да се реши Изборним законом и њега треба решити тако да Хрвати бирају своје представнике, а не да им их бирају Срби или Бошњаци. То је први израз равноправности конститутивних нација - сматра Лукић.

Лукић је истакао да је Устав БиХ доживио провјеру времена и показао да је прилагођен историји, саставу, садашњости и будућности БиХ.

- Што се тиче других делова Општег оквирног споразума о миру за БиХ, познатијег под његовим популарним и скраћеним именом Дејтонског мировног споразума, треба указати на неодрживости даље егзистенције или у најмању руку неодрживост неосновано прешироког тумачења анекса 10, којим се успоставља високи представник. Аутократски и монархијски принцип на коме он почива је неодржив и незадржив, па чак и понижавајући. Његова апсолутна власт или свевласт, његова неограничена и неодговорна власт коју подржавају западне државе је бесмислена и контрапродуктивна. Она припада средњем веку - истакао је Лукић.

ВИСОКИ ПРЕДСТАВНИК - НЕГАЦИЈА СУВЕРЕНОСТИ БиХ

Лукић је нагласио да је високи представник "негација суверености БиХ".

- Већ дуго времена он ствара проблеме, а никада није ни био у стању да их решава. То могу само народи, ентитети и држављани БиХ! Једнако је и са Уставним судом у коме морају да седе само држављани БиХ. Ако се питање високог представника и састава Уставног суда БиХ ускоро не реше, они ће постати главни проблем Општег оквирног споразума о миру за БиХ - упозорио је Лукић.

Он је додао да БиХ могу да очувају само њени народи, ентитети и држављани, а не високи представник и троје судија страних држављана и Уставном суду БиХ.

УСТАВ БиХ НЕ ТРЕБА МИЈЕЊАТИ НИ У ЈЕДНОМ ДИЈЕЛУ

На питање да ли би требало мијењати дејтонски Устав БиХ због њеног европског пута, будући да се све чешће чују такве најаве, Лукић каже га не треба мијењати ни у једном једином дијелу.

- БиХ је федерација три конститутивне нације и два ентитета и консоцијална демократија. БиХ није унитарна и високо централизована држава попут Француске, нити је аутократија и апсолутна монархија попут Саудијске Арабије или Брунеја. Опет, Савезна Република Немачка је федерација и високо је децентрализована држава, за разлику од још високо централизоване Француске. И поред те разлике обе су чланице Европске уније - напоменуо је Лукић.

Он је додао да обје као такве и различите могу да испуњавају своје обавезе у Европској унији, која је једна врста међународне организације, а није ни конфедерација, а камоли федерација, односно федерална држава.

- Своје обавезе према ЕУ као евентуална придружена земља БиХ апсолутно може да испуњава са постојећом уставном организацијом. Прича о томе да мора да се пренесе више функција ентитета на органе БиХ због тога нису основане. Оне су само нови покушај старих снага које би да обезбеде доминацију Бошњака у БиХ и за то и даље бесмислено користе сваку по њиховој оцени смисленију ситуацију - закључио је Лукић.