latinica  ћирилица
19/11/2020 |  07:21 ⇒ 08:03 | Аутор: sputniknews.com

Њујорк затвара школе

Након што је вирус коррона поново почео да се шири у Сједињеним Америчким Државама, широм земље уводе се нове рестрикције, па се у Њујорку затварају школе, док је отказан традиционални карневал Марди Гра у Њу Орлеансу.
Њујорк (Фото:Shutterstock.com ) -
Њујорк (Фото:Shutterstock.com )

Стопа позитивних тестова на Ковид-19 у Њујорку је постепено порасла

Градоначелник Њујорка Бил де Бласио рекао је да ће јавне школе од сутра бити затворене због појачаног ширења вируса корона.

- Просјечан број заражених у односу на тестиране за седам дана је достигао праг од три одсто. Нажалост, то значи да ће школске зграде од сутра бити затворене из предострожности - написао је Де Бласио на Твитеру.

Истакао је да грађани морају да се супротставе другом таласу Ковида-19, преноси Ројтерс.

Одлука градоначелника донесена је у тренутку док владини званичници у неколико десетина држава разматрају или примјењују мјере затварања да би зауставили до сада највеће стопе инфекција Ковидом-19.

Стопа позитивних тестова на Ковид-19 у Њујорку је постепено порасла, након што је драстично опала током љета, док је број нових позитивних случајева и хоспитализација скочио у другим регионима у протеклих неколико недеља.

На националном нивоу, број пацијената хоспитализованих са Ковидом-19 је достигао 75.000 у уторак, што је нови рекорд.

Средњи запад је постао епицентар кризе у Сједињеним Државама, са пријављених скоро пола милиона случајева у току једне недјеље, преноси Глас Америке.

У уторак, пандемија је однијела 1.596 живота у САД, највише у једном дану од 27. јула, што је, према евиденцији Ројтерса, повећало биланс потврђених смртних случајева од почетка пандемије на 248.898.

- Тренутно сам највише забринут од тренутка када је пандемија почела - изјавио је за Си-Ен-Ен Том Инглсби, директор Центра за здравствену безбједност на Универзитету Џонс Хопкинс.

Параде Марди Гра су отказане у Њу Орлеансу, саопштиле су градске власти, пошто случајеви вируса корона настављају да расту у већим дијеловима Сједињених Држава.

Градски портпарол Бо Тидвел изјавио је на конференцији за новинаре да карневал, заказан за 16. фебруар 2021. не може да се организује са садашњим рестрикцијама које се односе на број људи окупљених на отвореном простору.

У Калифорнији, Лос Анђелес је наредио ресторанима и баровима који имају баште да ограниче број гостију на 50 одсто капацитета и затворе се до 22.00 часа.

На затвореном простору, продавнице које не нуде виталне услуге могу да раде са само 25 одсто капацитета, док фирме као што су фризерски салони могу да нуде услуге само на заказивање. Нова правила ступају на снагу у петак.

Лидери се спремају да уведу тронедјељни карантин, када ће грађанима бити дозвољено да излазе само ради неопоходних путовања уколико број нових случајева и хоспитализација настави да расте.

Број дневнихи случајева се више него удвостручио у протекле двије недјеље.

Радна група Бијеле куће за вирус корона упозорила је у недјељном извештају да постоји "агресивно, неумољиво, све веће ширење вируса у заједницама широм земље, које је допрло до већине округа у САД".

Такође, постоји забринутост да ће породична окупљања и путовања на празник Дан захвалности посљедње недјеље у новембру додатно погоршати ситуацију.