latinica  ћирилица
18/11/2020 |  17:13 ⇒ 17:18 | Аутор: sputniknews.com

Њемачки медији: Бајден ће сахранити Сјеверни ток 2

Наде њемачких политичара на ублажавање америчке политике према гасоводу Сјеверни ток 2 након доласка Џоа Бајдена на власт неће се обистинити, он ће сахранити гасовод, пише новинар Билда Јулијан Репке. Истовремено, позвао је на припрему за Вашингтоново стезање каиша у новој години.
Сјеверни ток 2 (фото: Nord Stream 2 / Paul Langrock) -
Сјеверни ток 2 (фото: Nord Stream 2 / Paul Langrock)

На тако неповољну прогнозу Репкеа подстакле су недавне санкције против учесника руско-њемачког пројекта. Оне ће се тицати компанија за осигуравање и сертификацију које сарађују са руским компанијама и судовима.

Аутор чланка наводи да за сада на дневном реду нема ограничења против њемачких власти. Међутим, новинар сматра да је Бајден спреман да „сахрани“ готово завршени Сјеверни ток 2.

С тим у вези, бивши савјетник некадашњег предсједника САД Бараке Обаме Беџамин Шмит из Гарвард-Смитсоновског центра тврди да су и демократе и републиканци подједнако негативно настројени према цјевоводу из Русије у Њемачку.

Његов став дијели и бивши генерални секретар НАТО-а, бивши премијер Данске Андерс Фог Расмусен. Он жали што би будуће санкције могле да закаче сертификациону компанију „Дет Норске Веритас“, али, према његовим ријечима, „већина Данаца ће бити срећна ако се прича о Сјеверном току 2 заврши у нашим водама“.

Према мишљењу експерта за енергетску безбједност Алана Рајлија, нове санкције ће приморати „Гаспром“ да дуго тражи сертификационе и осигуравајуће компаније, што ће успорити реализацију пројекта. Али експерт увјерава да је главни циљ Бајдена гашење пројекта и у том циљу је спреман да развије стратегију коју ће подржати и сама Њемачка.

Рајли сматра да ће Бајден предложити Њемачкој „широк пакет за питања безбједности“, усмјерен на замјену руског гаса обновљивим ресурсима.

Раније је Блумберг писао да америчке власти намјеравају да уведу санкције компанијама за осигуравање и сертификацију које сарађују са руским бродовима на завршетку изградње гасовода Сјеверни ток 2.