latinica  ћирилица
18/11/2020 |  16:10 ⇒ 16:11 | Аутор: СРНА

Тачи, Весељи, Краснићи и Реџепи остају у притвору

Пред Специјализованим вијећима Косова у Хагу одржана је прва статусна конференција у процесу против четворице чланова Главног штаба терористичке ОВК, а из тужилаштва су најавили да је спремно више од 43.000 страница, укључујући извјештаје, изјаве свједока, фотографије и више од 20 часова аудио-визуелног материјала.
Хашим Тачи - Фото: AFP
Хашим ТачиФото: AFP

Бивши команданти терористичке ОВК Хашим Тачи, Јакуп Краснићи, Кадри Весељи и Реџеп Селими оптужени да су за удружени злочиначки подухват током сукоба на Косову и Метохији од марта 1998. до септембра 1999. године, те да су починили ратне злочине, злочине против човјечности и низ других злочина у којима су жртве били Срби, неалбанци и политички противници вођа ОВК.

Нова сједница, како је најављено, биће одржана средином децембра.

Бен Емерсон, адвокат Кадри Весељија, затражио је да се прије тог рока одржи још једна сједница на којој би требало да се размотри захтјев одбране о поштању оптужених на слободу.

На данашњој сједници, како је утврђено Пословником о раду суда, размотрена су питања која се односе на комуникацију између тужилаца и окривљених и извођење доказа.

Срна незванично сазнаје од извора блиских истражитељима Еулекса да четворици оптужених неће бити дозвољена одбрана са слободе, пошто је "Суд процијенио да постоји могућност да утичу на свједоке и на сам процес суђења".

Исти извор тврди да је по налогу Суда већина свједока "збринута" и да се налазе на непознатим локацијама.