latinica  ћирилица
18/11/2020 |  15:46 ⇒ 16:27 | Аутор: СРНА

Одгођена статусна конференција генералу Младићу

Међународни механизам за кривичне судове у Хагу /ММКС/ одгодио је статусну конференцију у процесу против генерала Ратка Младића, која је требало да буде одржана сутра, саопштено је на званичној интернет страници Механизма.

Статусна конференција, како је раније најављено, требало је да буде одржана у видео-форми због пандемије вируса корона.

Адвокат Бранко Лукић из тима одбране генерала Ратка Младића изјавио је прије два дана Срни да очекује да ће у Хагу уважити објективне разлоге које су им предочили адвокати и генерал лично, те да ће одгодити статусну конференцију.

Он каже да је са адвокатом Драганом Иветићем обавијестио Хаг да не могу да приступе суду, да не пристају да буде одржана статусна конференција и да траже њено одгађање док не буду могли да виде генерала Младића.

- И адвокат Драган Иветић и ја смо рекли да не можемо учествовати у статусној конференцији. Ја имам забрану од своје коморе да учествујем видео-линком. Не могу да путујем у Хаг. Видите каква је ситуација, а Иветић је у Африци - рекао је Лукић.

Он је нагласио да се и генерал Младић изјаснио да неће да се статусна конференција одржи без адвоката.

Генерал Младић је до 5. новембра требало да се изјасни да ли ће учествовати на конференцији лично и уз свог заступника или само путем браниоца.

Секретаријату Механизма је наређено да генералу Младићу обезбиједи видео-везу уз одвојену и повјерљиву линију комуникације са заступником.

Секретаријату је наређено да адаптира судницу на безбједан начин за случај да она може да се користи и да осигура комуникације за учествовање са даљине.