latinica  ћирилица
18/11/2020 |  14:48 ⇒ 14:56 | Аутор: СРНА

Вучић: Отварање новог постројења за додатно унапређење односа са Русијом

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је на свечаности поводом почетка рада постројења "Дубока прерада", кључног пројекта друге фазе модернизације Рафинерије нафте Панчево, да је то велики дан за Србију и значи још ближе односе са Русијом.
Стартовало ново постројење "Дубока прерада" у Панчеву (фото: Танјуг / Зоран Жестић) -
Стартовало ново постројење "Дубока прерада" у Панчеву (фото: Танјуг / Зоран Жестић)

Он је нагласио да је мало вјеровао да ће са успјехом реализовати овај пројекат, али да су други имали више вјере и знања, те да се то и догодило.

- Срећом, људи који су градили и донијели ове фасцинантне пећи имали су више вјере од мене. Ово је велики дан за даље унепређење односа Србије и Русије, још већег повјерења и блискости. То није потврда само братских односа у које нико није сумњао, него ефикасности, доброг рада и добрих резултата - поручио је предсједник Србије.

Он је навео да је панчевачка рафинерија сада једна од три најмодерније у региону, а најмодернија на простору бивше Југославије, те нагласио да је њено оживљавање од великог значаја за цијелу земљу.

- Она је, након што је уништена 1999. године, израсла као феникс - рекао је Вучић и додао да је то пострек за све.

Он је рекао да има још једну важну вијест за грађане, а то је да је данас постигнут договор са представницима "Гаспромњефта" о формирању стручних тимова који ће размотрити и приватизацију "Петрохемије".

Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко рекао је да је почетак рада новог постројења изванредан догађај, посебно у околностима пандемије вируса корона.

- Нико не зна и ја не знам нешто слично у региону и Европи. Када једна енергетска компанија у вријеме пандемије иде даље и завршава овакве пројекте то је изванредно. Поменуто је стратешко партнерство Србије и Русије. Енергетика остаје темељ нашег партнерства, имамо најбоље односе у економској и политичкој сфери", рекао је он.

Генерални директор "Нафтне индустрије Србије" Кирил Тјурдењев изјавио је да је покретање овог моћног постројења огроман искорак.

- Ово није нова технологија него нова позиција у производњи и тржишту. То је велики бенефит за све нас. Дубока прерада испуњава нашу мисију да будемо поуздан партнер и будућност претварамо у дјело - рекао је Тјурдењев.

НИС је раније објавио да је завршетком пројекта "Дубока прерада", у који је уложено више од 300 милиона евра, Рафинерија нафте Панчево постала једна од најмодернијих и "најзеленијих" у региону.

Почетак рада "Дубоке прераде" доноси бројне еколошке користи, а, прије свега, престанак производње мазута са високим садржајем сумпора, те смањује емисије гасова и прашкастих материја у ваздух.

На тај начин, унапријеђена је еколошка слика не само Панчева, већ и цијеле Србије.