latinica  ћирилица
18/11/2020 |  12:48 ⇒ 13:01 | Аутор: СРНА

Тодоровић: Од почетка епидемије обољело више од 7.100 лица

Директор бањалучког Дома здравља Невена Тодоровић изјавила је данас да је у Бањалуци тренутно вирусом корона инфицирано 2.148 грађана, а да је од почетка епидемије у овом граду обољело више од 7.100 лица.
Невена Тодоровић - Фото: СРНА
Невена ТодоровићФото: СРНА

 - Имамо и даље велики притисак пацијената који имају акутне респираторне тегобе и повишену температуру на све наше амбуланте за акутне респираторне инфекције, али смо се организовали, отворили смо више пунктова у овом временском периоду и тиме убрзали проток пацијената са тим тегобама - рекла је Тодоровићева новинарима након састанка руководства Дома здравља са српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком.

Она је додала да пацијенти мање чекају на прегледе и да су на тим пунктовима створене могућности и за узимање лабораторијских узорака крви код пацијената који су обољели, а да се у централном мјесту у Поликлиници налази покретни дигитални рендген апарат који је на почетку епидемије купила и донирала Влада Републике Српске.

Тодоровићева је рекла да ће се у наредних неколико дана серолошко тестирање обављати на двије локације - на локацији старе амбуланте на Петрићевцу и на Старчевици.

- Имали смо константну подршку Владе Републике Српске, предсједнице Српске и града Бањалука и са том помоћи и подршком смо рјешавали све проблеме који су се тицали набавке опреме и грађевинских радова које смо морали спроводити у склопу припреме и одговора на пандемију вируса корона - навела је Тодоровићева.

Она је рекла да су на данашњем састанку представници Дома здравља изнијели Додику њихове капиталне потребе које се тичу набавке једног санитетског возила за потребе Службе хитне помоћи, затим набавку дигиталних рендген апарата и дигитализацију комплетне рендген службе, те набавку покретног дигиталног мамографа који ће служити за мамографске прегледе жена из бањалучке регије.

- Одлучили смо да предложимо Додику набавку покретног мамографа из разлога што је у овом времену грађанима отежан приступ здравственој заштити усљед епидемије вируса корона, а посебно је отежано спровођење превентивних услуга и раног откривања малигних болести - нагласила је Тодоровићева.

Додала је да је Додик, између осталог, обећао да ће Дому здравља дати финансијска средства ради куповине униформи за раднике ове установе