latinica  ћирилица
18/11/2020 |  08:53 ⇒ 09:04 | Аутор: СРНА

Милаковић: Милошевићу није мјесто у "Колони сјећања"

Замјеник градоначелника Вуковара Срђан Милаковић изјавио је да вуковарски Срби не подржавају учешће потпредсједника Владе Хрватске из реда српског народа Бориса Милошевића у данашњој "Колони сјећања" у Вуковару јер је посриједи политизација догађаја, а не одавање почасти жртвама.
Срђан Милаковић (Фото: Демократски савез Срба) -
Срђан Милаковић (Фото: Демократски савез Срба)

Милаковић је нагласио да за њега није спорно одавање почасти жртвама, али је спорна политичка димензија како се то у Вуковару чини.

- Све се то политизује и постоји само један поглед у којем нема простора да се ода почаст српским жртвама. У том контексту не подржавамо учешће Бориса Милошевића - рекао је Милаковић који је и предсједник Демократског савеза Срба /ДСС/.

Он је навео да се Вуковар једном годишње нађе у фокусу, када се ту окупи политичка елита, а да су прије и послије тога људи осуђени на живот који је далеко од идеалног.

- Положај Срба није задовољавајући. Годинама нас прате тврдње да "нешто знамо", кријемо око ратних догађаја из деведесетих, па се над нама надвија колективна кривица. Истовремено, када смо на Градском вијећу предложили да се постави табла или подигне спомен-обиљежје за српске цивилне жртве у Вуковару, дочекани смо агресивним одбијањем - рекао је Милаковић за "Вечерње новости".

Он је додао да га није зачудила ни огорчена реакција градоначелника Вуковара Ивана Пенаве на најаву да ће се делегацији СНС у бацању вијенца у Дунав /чиме се одаје почаст српским жртвама/ придружити у име хрватске Владе државни секретар Звонко Милас и специјални изасланик предсједника Србије Веран Матић.

- На крају Милас није ни дошао, а образложење је да се разболио - рекао је Милаковић.

"Новости" наводе да је Матић, заједно са предсједником СДСС Милорадом Пуповцем и Борисом Милошевићем јуче одао почаст и српским и хрватским жртвама у Вуковару, а да је на Овчари, на помену хрватским жртвама и клекао.