latinica  ћирилица
17/11/2020 |  19:34 ⇒ 21:08 | Аутор: РТРС

Дом ученика у Требињу спреман за пријем ковид пацијената (ВИДЕО)

Због повећања броја обољелих, Дом ученика у Требињу спреман је да, у случају потребе, буде претворен у болницу за ковид. Одлуком Републичког штаба за ванредне ситуације, а на захтјев Градског штаба, тако би се могло брзо реаговати, дође ли до наглог повећања броја обољелих.
Дом ученика у Требињу (фото:domucenikatrebinje.com) -
Дом ученика у Требињу (фото:domucenikatrebinje.com)

У првом таласу Дом ученика у Требињу служио је као изолациони центар, али, ако затреба, уз додатно опремање, биће претворен у болницу за лакше пацијенте обољеле од ковида. Проблем је непостојање инсталација за кисеоник.

- Нама треба додатног простора, али за теже пацијенте, јер су они захтјевнији, посебно по питању терапије кисеоником. Тренутно имамо 91 пацијента, од чега 39 на кисеоничкој подршци, а четворо је на респиратору - истиче Станко Буха, помоћник директора за медицинске послове Болнице Требиње.

Већи проблем у збрињавању обољелих од вируса корона јесте недостатак медицинског кадра. Иако их је на бироу за запошљавање много више, на прошлонедјељни позив јавила су се два љекара, уз још два одраније, и четири медицинске сестре.

Захваљујући договору са Републичким штабом за ванредне ситуације и Компензационим фондом, обезбијеђено је плаћање нових љекара. Због великог броја пацијената обољелих од ковида, чињенице да је трећина болничког медицинског особља ван строја и техничких ограничења, до даљњег ће трпјети други пацијенти.

Иако је Републички штаб за ванредне ситуације донио одлуку да требињски Дом учениак буде претворен у ковид болницу, овај простор до даљњег ће бити резервни. На постојећим ковид одјељењима у Болници има још слободних петнаестак кревета, а додатно се може убацити још тридесет кревета, захваљујући донацији Републичке управе Цивилне заштите.

На тај начин, тврде у Болници, лијечење обољелих од ковида одвијало би се на једном мјесту.