latinica  ћирилица
17/11/2020 |  19:33 ⇒ 21:08 | Аутор: РТРС

У Бањалуци и Фочи серолошка истраживања колективног имунитета (ВИДЕО)

У Српској је у току серо-епидемилошко испитивање на Ковид 19, методом случајног узорка, који спроводе Медицински факултети у Фочи и Бањалуци, као и Институт за јавно здравство Републике Српске. Првих 100 узорака крви становника из Фоче и околних општина спремни су за анализу.
Лабораторија (фото: twitter.com/Vlada_Srpske) -
Лабораторија (фото: twitter.com/Vlada_Srpske)

 Медицински факултет у Фочи спровешће истраживање од Зворника до Требиња. Резултати испитивања на репрезентативном узорку показаће колико људи у Српској се "срело" са вирусом корона, било да су обољели или да нису имали симптоме, али су стекли антитијела.

Значајна подршка у истраживању стиже и од тимова породичне медицине домова здравља и регионалних завода Института за јавно здравље Републике Српске.

Проф. др Биљана Мијовић, епидемиолог на Медицинском факултета у Фочи изјавила је да очекују да ће истраживање завршити до половине децембра када ће, како каже, све узорке предати Институту за јавно здравство.

С истраживањем почиње и Медицински факултет у Бањалуци. Најприје у Бањалуци и околним општинама, а потом у општинама приједорске и градишке регије.

Лабораторије оба факултета опремљене су савременом опремом, чију набавку су помогли Министарство здравља Српске и Свјетска здравствена организација.

Декан Медицинског факултета Универзитета у Бањалуци, Ранко Шкрбић, истиче да од сутра крећу са серолошким тестирањем становништва на двије локације у Бањалуци, на Старчевици и Петрићевцу.
 
- Породични љекари насумично бирају особе за тестирање. Након телефонског позива, пристанак на тестирање је добровољан. Ко жели да зна да ли има антитијела, на вирус корона - рекао је Шкрбић. 

Проф. др Дејан Бокоњић, декан Медицинског факултета у Фочи, каже да је одзив прилично добар.

- Неке породице нису прихватиле да учествују у истраживању, па смо имали замјенске породице. Ми позивамо све породице да се одазову јер то није ништа штетно - додаје Бакоњић.

Истраживањем је обухваћено 676 породица, односно 1.728 испитаника. Епидемиолози истичу да ће на основу ових података, када дође вакцина, моћи да планирају колико би људи требало да се вакцинише, како би у Српској постигли добар колективни имунитет, да то буде најмање код 65 одсто становника.