latinica  ћирилица
17/11/2020 |  19:15 ⇒ 18/11/2020 | 08:13 | Аутор: РТРС

Извјештај Тужилаштву против Нешића због злоупотребе положаја (ВИДЕО)

Против Ненада Нешића, бившег в.д. директора Путева Републике Српске, МУП Републике Српске је поднио извјештај Окружном јавном тужилаштву Бањалука због сумње да је починио кривично дјело злоупотребе положаја, чиме је прибавио имовинску корист привредном друштву Приједорпутеви од скоро 17 милиона КМ са ПДВ-ом. Нешић је за Независне изјавио да не зна да је пријављен Тужилаштву и поручио да је све радио по закону.
Ненад Нешић (Фото: Синиша Пашалић/РАС Србија) -
Ненад Нешић (Фото: Синиша Пашалић/РАС Србија)

Полицијски службеници Управе криминалистичке полиције МУП-а Републике Српске сумњиче лице иницијала Н.Н из Источног Сарајева да је као вршилац дужности директора Путева Републике Српске извршио низ кривичних радњи злоупотребе положаја у периоду од скоро двије године, изјавила је начелница Одјељења за односе с јавношћу МУП-а Српске Мирна Миљановић.

- Ово лице се сумњичи да је у периоду маја 2018. године до 31. августа ове године у својству одговорног лица, вршиоца дужности директора ЈП Путеви Републике Српске, кршећи одредбе Закона о јавним набавкама, чија је повреда утврђена пресудом Суда БиХ, искористио свој положај и овлашћења, закључивши оквирни споразум са привредним друштвом Приједорпутеви а.д. Приједор, у оквиру којег је закључио шест појединачних уговора за извођење радова одржавања и заштите магистралних и регионалних путева и објеката на путевима на области 1 у Републици Српској - нагласила је Миљановићева.

Познато је да је Ненад Нешић у овом периоду био вршилац дужности директора Путева Републике Српске, а склапањем сумњивих уговора, у корист Приједорпутева остварио је противправну корист од скоро 17 милиона КМ, наводи се у извјештају МУП-а.

- Ово лице се сумњичи да је наложио плаћање испостављених ситуација које је то друштво достављало по основу тако закључених уговора, чиме је прибавио имовинску корист привредном друштву Приједорпутеви у износу од скоро 16,9 милиона КМ са ПДВ-ом - додала је Миљановићева.

На овако тешке оптужбе, Нешић је за Независне рекао да нема информацију да је пријављен Тужилаштву, те да је све радио у складу с законом.

- Први пут чујем за то. Мој коментар на то је само да сам све радио у складу са законом и одлукама Владе Републике Српске - рекао је Нешић.

Подсјећамо, Нешић је 14. октобра ове године поднио оставку на мјесто вршиоца дужности директора Путева Републике Српска због наводних здравствених разлога. Нешић је на ову функцију именован 2016. године.