latinica  ћирилица
17/11/2020 |  17:22 ⇒ 17:30 | Аутор: БЕТА

Помпео са патријархом Вартоломејем разговарао у Истанбулу

Државни секретар САД Мајк Помпео састао се данас у Истанбулу с васељенским патријархом Вартоломејем током кратке посјете Турској када нису предвиђени састанци с турским државним званичницима.
Састанак патријарха Вартоломеја и Мајка Помпеа - Фото: AFP
Састанак патријарха Вартоломеја и Мајка ПомпеаФото: AFP

Помпео који је на турнеји по седам земаља Европе и Блиског истока, у твитер поруци је објавио слике како га дочекује патријарх Вартоломеј, неформални предводник 300 милиона православаца свијета.

Помпео се састао и с апостолским нунцијем у Турској, надбискупом Полом Раселом.

Тема тих разговора су вјерске слободе у Турској, што је разљутило Анкару и подстакло званичнике да позову Вашингтон да се умјесто тога позабаве кршењем људских права у САД.

Прошле недјеље Турска је у оштром саопштењу критиковала Помпеов план састанака, наводећи да Вашингтон треба да “се погледа у огледалу“ и рјешава домаћи расизам, исламофобију и злочине из мржње, а данас је било и протеста због посјете америчког званичника.

Међутим, Помпеови разговори с вјерским званичницима у Турској су одржани по плану и он је данас на Твитеру написао да је васељенски патријарх Вартоломеј, “као вођа православног свијета“, “кључни партнер док настављамо да се залажемо за вјерску слободу широм свијета“.

Помпео је касније, с маском у бојама америчке заставе, посјетио Рустем Пашину џамију, познату по плаво-бијелим плочицама, коју је изградио отомански архитекта Синан.

Помпеова супруга Сузан је такође носила маску као и мараму у складу са муслиманском традицијом.

Посјета делегације САД се одржава у натегнутих односа између те двије НАТО савезнице око низа питања, мада су турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган и амерички предсједник Доналд Трамп имали пријатељски лични однос.

Високи званичници у Стејт департменту су рекли да састанака Помпеа с турским званичницима нема јер то није могло да се уклопи у његов кратак боравак у Истанбулу. Навели су да турски званичници нису могли да из главног града Анкаре дођу у Истанбул баш кад је Помпео тамо.

Најавили су да Помпео и његов турски колега Мевлут Чавушоглу планирају да се састану почетком децембра на састанку министара НАТО.

Турски медији јавили су да турски званичници намјерно нису хтјели да изађу у сусрет Помпеу пошто је он наводно одбио да отпутује до Анкаре у званичну посјету.

Један званичник Минстарства спољних послова Турске није желио да коментарише зашто се Помпео не среће с турским званичницима.

Турска тврди да штити права грађана разних вјеросиповијести, иако је недавно критикована због претварања Аја Софије у џамију, оглушујући се о позиве да та бивша катедрална црква и даље буде музеј што би био знак признања мултикултурне прошлости Истанбула.