latinica  ћирилица
17/11/2020 |  14:03 ⇒ 14:05 | Аутор: СРНА

Деђански: Учешће Милошевића у "Колони сјећања" - озбиљна провокација

Политички аналитичар Стевица Деђански оцјењује да најава учешћа потпредсједника хрватске Владе Бориса Милошевића у "Колони сјећања" у Вуковару представља још једно понижење српског народа, након његовог присуства обиљежавању 25 година од злочиначке акције "Олуја" у Книну.
Стевица Деђански (Фото:srbijadanas.com) -
Стевица Деђански (Фото:srbijadanas.com)

Он наводи да је ово озбиљна провокација и "идеотизам" човјека који се представља као представник српског народа у Хрватској, али и опомена.

- Немамо никакав други механизам, него да српски народ у Хрватској гласањем спријечи да га представљају они који више брину о хрватским него српским интересима. То је једини и демократски начин. Мислим да након овога српски народ више неће бити преварен од оних који су само Срби по рођењу - рекао је Деђански Срни.

Он сматра да Милошевић "неће тако лако сутра проћи у Вуковару" и да ће доживјети велики отпор од српског становништва које је веома негативно реаговало на његово присуство у Книну.

Премијер Хрватске Андреј Пленковић најавио је раније да ће у владиној делегацији сутра у Вуковару бити потпредсједник Борис Милошевић из Самосталне демократске српске странке, оцијенивши да је то "на трагу хрватске политике помирења, гледања у будућност, суживота".

Замјеник градоначелника Вуковара Срђан Милаковић изјавио је да неће ни ове године учествовати у "Колони сјећања", јер искључује страдање Срба и даје једностран приказ догађаја у рату.

Милошевић је данас са предсједником Српског народног вијећа Милорадом Пуповцем, специјалним изаслаником предсједника Србије Вераном Матићем и члановима Удружења "Против заборава" Радојком Мркшић и Вељком Максићем одао почаст свим жртвама рата у Вуковару од 1991. до 1995. године полагањем вијенаца у Дунав и на Овчари.

Хрватска сутра обиљежава Дан сјећања у Вуковару, ове године први пут као државни празник.

На тај дан су прије 29 година припадници Југословенске народне армије, оружане силе тадашње СФРЈ, ушле су у град и ослободиле га од припадника хрватских паравојних формација, такозваних "Зенги", који су по налогу Фрање Туђмана имале задатак да очисте Вуковар од Срба.

Поводом Дана сјећања биће организована "Колона сјећања" од вуковарске Опште болнице до Меморијалног гробља страдалих у протеклом рату.