latinica  ћирилица
17/11/2020 |  12:56 ⇒ 19:52 | Аутор: СРНА

Серолошко испитивање о колективном имунитету

На Медицинском факултету у Фочи у току је узимање узорака крви од породица изабраних методом случајног узорка у оквиру серолошког испитивања, чији је циљ да се стекне увид колико су грађани Српске близу колективном имунитету на вирус корона.

Серолошко испитивање овај факултет спроводи заједно са Медицинским факултетом у Бањалуци и Институтом за јавно здравство Републике Српске.

Епидемиолог Биљана Мијовић, која је продекан Медицинског факултета у Фочи, наводи да ће се на основу резултата испитивања на репрезентативном узорку моћи закључити колико људи у Српској се "срело" са вирусом корона, било да су обољели или да нису имали симптоме, али су стекли антитијела.

- Још нема довољно истраживања о овој теми, непознаница је какав ће бити имунолошки одговор, да ли постоји разлика између оних који су имали и који нису имали клиничку слику - навела је Мијовићева.

Појаснила је да је испитивањем обухваћено 676 породица у Српској, односно око 1.728 испитаника и то из свих крајева Српске, па су тако из Бањалуке 103 породице, из Фоче 10, Вишеграда пет, Рудог четири, Калиновика, Чајнича по једна...

- Очекујемо да ћемо до половине децембра завршити све ово, а да ћемо резултате саопштити до краја децембра и дати их на коришћење Институту за јавно здравство. На основу ових података, када дође вакцина, моћи ћемо да планирамо колико би људи требало да се вакцинише да постигнемо добар колективни имунитет, да то буде најмање 65 одсто - појаснила је Мијовићева.

Она је додала да ће савремени апарат, који је Медицински факултет добио, омогућити добру поузданост резултата.

Декан Медицинског факултета Дејан Бокоњић рекао да ће до краја ове седмице бити завршено испитивање у фочанској регији, а затим редом иду сарајевско-романијска, требињска, па зворничка регија.

- Бијељину и Добој ће радити Институт за јавно здравство, а Бањалуку и комплетан дио сјеверозапада Медицински факултет у Бањалуци - појаснио је Бокоњић.

Он је навео да је одзив добар, мада неке породице нису одмах прихватиле да учествују.

- Имали смо замјенске породице, што се могло и очекивати. Ми и даље позивамо све породице које буду изабране да се одазову, јер ово није ништа штетно. Узимамо крв, односно тестирамо на антитијела, чиме покушавамо да дођемо до податка колики је степен прокужености становништва у Српској на вирус корона - рекао је Бокоњић.

У истраживању учествује и трочлана породица Бајловић из Фоче.

- Позвали су нас са Медицинског факултета, прихватили смо позив и дали смо крв ја, супруг и ћеркица. Драго нам је што смо били дио овог истраживања -- рекла је Марија Бајловић.