latinica  ћирилица
17/11/2020 |  09:20 ⇒ 19:51 | Аутор: Глас Српске

Почела серолошка тестирања у Српској: Првих 100 узорака спремно за анализу (ВИДЕО)

Првих 100 узорака крви становника на подручју Фоче спремни су за анализу, а већ данас и у Бањалуци почињу серолошка тестирања у сврху утврђивања процента становништва које је преболовало "ковид 19".
Лабораторијско тестирање (фото: RDIF press service) -
Лабораторијско тестирање (фото: RDIF press service)

Потврдили су то за "Глас Српске" челници медицинских факултета у Фочи и Бањалуци, Дејан Бокоњић и Ранко Шкрбић, који са Институтом за јавно здравство Републике Српске и домовима здравља реализују студију која ће показати колико је Српска далеко од колективног имунитета.

Бокоњић је истакао да је на подручју фочанске регије већ узето око 100 узорака, те да ће ова регија бити завршена до краја седмице.

- У наредне двије седмице узећемо узорке и са подручја Требиња, Зворника и сарајевско-романијске регије чиме наш факултет завршава свој дио посла. За узорке које смо узели испуњене су анкете, али још нису тестирани јер чекамо да сакупимо довољно да бисмо укључили апарат који је капацитета до 160 узорака - појаснио је Бокоњић.

Додао је да посао донекле отежавају неповјерење и страх због чега породице које су насумично изабране не желе да буду тестиране, што се одражава на брзину процеса.

- Циљ нам је да што прије дођемо до резултата и да развијемо стратегију која је кључна за борбу против епидемије. Надам се да ћемо до краја године имати прве резултате - поручио је Бокоњић, апелујући на грађане да се без страха одазову и дају крв.

Шкрбић каже да је Медицински факултет у Бањалуци спреман за анализу узорака.

- У ова два дана почеће нам стизати узорци крви које ће бањалучки Дом здравља узимати у амбулантама на Петрићевцу и Старчевици. Разговарао сам јуче о томе са руководством Института и Дома здравља тако да у овој седмици и ми почињемо - истакао је Шкрбић.

Додао је да је ова високошколска установа у међувремену испробала набављену опрему тестирајући запослене и студенте на Медицинском факултету.

- Наша екипа је у потпуности овладала техником тако да вјерујем да ће све ићи како треба. Када завршимо Бањалуку, слиједи Челинац, Лакташи, Градишка, Приједор, у складу са епидемиолошком формулом - додао је Шкрбић, нагласивши да би већ за мјесец дана требало да Српска има релевантне податке о великом серолошком истраживању које ће обухватити неколико хиљада становника Српске.