latinica  ћирилица
16/11/2020 |  21:25 ⇒ 22:49 | Аутор: РТС

Преминуо Иван Бекјарев

Познати српски глумац Иван Бекјарев преминуо је у 74. години.
Иван Бекјарев (фото: hellomagazin.rs) -
Иван Бекјарев (фото: hellomagazin.rs)

Иван Бекјарев је крајем октобра био позитиван на вирус корона.

 Тада је саопштено да је обустављено снимање филма "Било једном у Србији".

Бекјарев је један од најзначајнијих српских и југословенских глумаца са изузетно плодоносном и дугом каријером, а обрео се у свим жанровима позоришне, филмске и телевизијске умјетности.

Рођен је у послијератном Београду 1946. године, а завршио је Шесту београдску гимназију и након тога уписао Факултет драмских умјетности у генерацији са Јосифом Татићем и Миланом Гутовићем.

Прву филмску улогу остварио је у филму Боксери иду у рај 1967. године.

Ипак, највећу популарност стекао је тумачењем ликова у култним ТВ серијама – Стевана Курчубића у "Бољем животу" и Бошка Деспотовића у "Срећним људима".

Остаће упамћен и као Цане Курбла у "Отписанима" и његовој познатој узричици у њој, као и по улогама у серијама "Крај династије Обреновић", "Горки плодови", "Више од игре".

За улогу злогласног управника нацистичког логора Светозара Вујковића у серији "Бањица" 1984. године проглашен је за ТВ личност године.

Живот на даскама и у студију

Гајио је велику љубав према позоришту, а током своје дуге каријере одиграо је више од 150 улога. Био је дугогодишњи првак Југословенског драмског позоришта, а за 33 године проведене у њему одиграо је 60 улога.

Иако је глумачким стажом био веома везан за Југословенско драмско, Бекјарев је гостовао у бројним другим позориштима у Београду и Србији.

Осим богате ТВ и позоришне каријере, снимио је више од 50 филмова.

Обрео се и као водитељ, а 1970. године рекао је прво "Добар дан" на новом Студију Б. Дуго година је водио култну радијску емисију "Мислим на вас, мислите на мене" на "Београду-202".

Љубав према сцени демонстрирао је водећи многе шоу-програме и играјући улоге у бројним кабареима и мјузиклима.