latinica  ћирилица
16/11/2020 |  19:17 ⇒ 17/11/2020 | 09:07 | Аутор: РТРС

Додик: СНСД ће са коалиционим партнерима формирати већину у Бањалуци (ВИДЕО)

Само дан након локалних избора, Извршни комитет СНСД-а раскинуо је коалицију на свим нивоима са Социјалистичком партијом Српске. Влада Српске на ванредној сједници смијенила је лидера ове странке Горана Селака са мјеста директора бањалучког КПЗ-а и Марину Селак начелницу Одјељења Републичке управе за игре на срећу.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Један од разлога за раскид коалиције јесте што СПС није потписао коалициони споразум о формирању скупштинске већине у Бањалуци.

Новоизабрани градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић који је на изборима побиједио Игора Радојичића према свему судећи неће имати скупштинску већину. Коалициони споразум дан за формирање скупштинске већине  након избора у највећем граду Српске потписали су СНСД, Уједињена Српска, Демос, Градски одбор ДНС-а и Социјалистичка партија. Свој потпис на овај документ није ставила Социјалистичка партија Српске.

- Кадар СПС-а биће смијењен са функција ако не потпишу коалициони уговор у року од 24 часа, а о свему ће одлучити наша коалиција. Чуо сам се јутрос са предсједником СПС-а Гораном Селаком и питао га да ли је спреман да потпише, рекао је да јесте, и на крају је јавио да не жели да потпише - додао је Додик.

Из СПС-а послали су писани одговор.

- Што се тиче новог коалиционог споразума СПС не биди никакву препреку потписивању новог коалиционог споразума са коалиционим партнерима, с тим да ни руководство ни ГО СПС нису били у прилици ни да прочитају ни да потпишу поменути споразум - наводи се у саопштењу СПС-а.

Коалициони партнери СНСД-а, Уједињена Српска и Социјалистичка партија изричито су против да Селакова странка буде дио коалиције.

Предсједник СП Петар Ђокић је потврдио да потписан коалициони споразум са дугогодишњим партнерима о формирању локалне скупштине у Бањалуци и осталим локалним заједницама.

- Партије које нису потписале не могу бити дио већине - поручио је Ђокић.

Из Уједињене Српске истичу да не желе СПС у коалицији.

- Не може Српска даље с њима који калкулишу, уцјењују и праве комбинације преко ноћи - поручио је Ненад Ставандић.

Кандидат ПДПа Драшко Станивуковић каже да му као будућем градоначелнику не треба скупштинска већина, већ стручни кадрови.

- Мени требају најбољи људи Бањалуке. Нама треба струка, знање, људи који су вриједни, марљиви - каже Станивуковић.

Додик каже да они СНСД хоће да сачува добар имиџ Бањалуке.

- Мислимо да можемо и да имамо капацитет. То ћемо и урадити. Именоваћемо предсједника Скупштине, замјеника, начелнике . Доносићемо буџет. То је оно што припада скупштини - додао је Додик.

Коалиција око СНСД- а освојила је 70 одсто гласова у Бањалуци. Јасно је онда сматра Додик да неки политички партнери нису испоштовали коалициони договор и гласали за Игора Радојичића. То ће накнадно тврди бити испитано.

- Уједињена Српска 99 одсто радила у корист кандидата коалиције "Окупљени за Бањалуку" за градоначелника Игора Радојичића и према њему усмјерила гласове - рекао је Стевандић.

Ђокић је потпуно увјерен да је значајан дио чланства СП у Бањалуци гласало за кандидата коалиције "Окупљени за Бањалуку" Игора Радојичића.

Кадрови СПС-а обављају низ функција на републичком и локалном нивоу. Ова партија настала је прије неколико мјесеци, а формирао ју је дио незадовољног чланства Социјалистичке партије.