latinica  ћирилица
16/11/2020 |  19:16 ⇒ 20:16 | Аутор: РТРС

Потоп СДА у Сарајеву (ВИДЕО)

И Федерација БиХ је изабрала. Најтежи ударац грађани су задали СДА и то у Сарајеву гдје је кампања била прљава и пуна манипулација. Коалиција Четворка је, судећи према резултатима у том кантону, изборни побједник. Побједник је и ХДЗ БиХ са 20 начелничких и позиција градоначелника.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

Грађани Сарајева одлучили су да кандидати Четворке, коалиције коју чине Социјалдемократска партија, Наша странка, Независна босанскохерцеговачка листа и Народ и правда, у наредне четири године воде четири општине – Центар, Илиџу, Ново Сарајево и Стари Град.

- Од овог момента ја сам начелник општине за се грађане, посебно за оне који нису гласали за мене, јер су имали своје сумње ко сам ја – ја сам дијете овог града - рекао је Срђан Мандић, кандидат Коалиције "Четворка" НИП, НС и СДП за начелника општине Центар Сарајево.

Нермин Музур, кандидат Коалиције "Четворка" НИП, НС и СДП-а за начелника општине Илиџа, такође је оптимиста.
- Надам се да ћемо оправдати повјерење наших грађана и да ћемо показати да може другачије, да може боље - поручио је Музур.

Четворка је дала кандидате за свих девет општина у кантону Сарајево. Иако су синоћ славили побједу и у Илијашу, објавом прелиминарних резултата ЦИК-а, дошло је до преокрета. Због тога траже да се гласови поново броје. Предност је сада на страни кандидата СДА, странке која је поражена у три сарајевске општине. Бакир Изетбеговић, у тим општинама признаје, али не и у БиХ.

- Увијек има и до нас, наравно. Анализираћемо те ствари, сада немам одговор. То је необичан феномен јер разноврсне афере које је требало да нас уздрмају, требало је да нас уздрмају у читавој БиХ, а не само у три општине - истакао је Бакир Изетбеговић, предсједник СДА.

Бивши истакнути члан СДА Аљоша Чампара сматра да би високи функционери СДА, због, како наводи, катастрофалног пораза, требало да поднесу оставку.

- Права истина је да је ово највећи историјски пораз СДА од кад постоје локални избори, посебно је тежак пораз у Кантону Сарајево - нагласио је Чампара.

Када је ријеч о општинама у којима су Хрвати у већини, најбољи изборни резултат остварио је ХДЗ БиХ. Ова странка, имаће 20 начелника и градоначелника и више од 300 одборника у локалним парламентима.

- На свим просторима БиХ уравнотежио свој изборни резултат од Посавине, Средње Босне, Републике Српске па све до Херцеговине. У неким срединама имате благи успон или пад што је природно и нормално - рекао је Драган Човић, предсједник ХДЗ-а БиХ.

Локални избори у Федерацији БиХ памтиће се и по неуобичајеном изборном расплету у Травнику. Тамо је у трци за начелника побиједио кандидат СДА Мирсад Пецо који је у дану за гласање преминуо од посљедица вируса корона.