latinica  ћирилица
16/11/2020 |  17:11 ⇒ 17:11 | Аутор: СРНА

Нема спремности за показивање пијетета према српским жртвама

Замјеник грдоначелника Вуковара Срђан Милаковић изјавио је да ни ове године неће учествовати у "Колони сјећања" у Вуковару, јер искључује страдање Срба и даје једностран приказ догађаја у рату.
Вуковар - Фото: Novosti.rs
ВуковарФото: Novosti.rs

- Позиција српске заједнице се није ништа промијенила. Када је у питању сам наратив страдања у Вуковара, он је остао исти. Не уважавају се страдања Срба. С једне стране имамо пијетет према једном дијелу жртава, али нема спремности да се исти такав пијетет покаже према жртвама српске заједнице - рекао је Милаковић.

Он каже да жртве са једне и са друге стране не могу изједначавати, али да и даље нема разумијевања ни за какво показивање пијетета.

- Колона, страдање, одавање почасти жртвама и солидарности није спорна ни за једног припадника српске заједнице, па тако ни за мене. Одавање почасти од стране политичких представника Срба, прије свега, има политички карактер и у том смислу, као политичар и као представник Срба, показујем позицију српске заједнице у граду - рекао је Милаковић за Н1.

Одговарајући на питање дали је двојезичност прави проблем Срба у Вуковару, Милаковић каже како је то само симболична ствар.

- Кроз то се најједноставније види гдје су данас Срби у Вуковару. Грађани другог реда и напросто етикетирани у овом друштву. Проблем је код остваривања обичних грађанских права - рекао је Милаковић.

Хрватски премијер Андреј Пленковић потврдио је данас да ће потпредсједник Владе Хрватске Борис Милошевић из Самосталне демократске српске странке учествовати у сриједу, 18. новембра у "Колони сјећања" у Вуковару.

Пленковић је рекао новинарима да ће "са обиљежавањима која су кренула доласком Милошевића у Книн и даље бити заокружен низ који је важан за Хрватску у четвртој деценији њене демократије".

Српско народно вијеће /СНВ/ сутра ће у Вуковару одати почаст српским жртвама у рату 1991-1995.

Вијенце ће у Дунав на обали крај ресторана "Три вршке" положити потпредсједник Владе Хрватске Борис Милошевић, специјални изасланик предсједника Србије Веран Матић, хрватски државни секретар Звонко Милас, предсједник СНВ Милорад Пуповац, те члан и секретар Удружења "Против заборава" Радојка Мркшић и Вељко Максић.

У подне ће вијенац положити на фарми "Овчара" код Вуковара, а на крају комеморативног програма за све жртве, Пуповац ће са делегацијом прислужити свијеће у Саборној цркви Светог Николе у Вуковару, најављено је из СНВ.

Хрватска 18. новембра обиљежава Дан сјећања у Вуковару, ове године први пут као државни празник. Тим поводом биће организована "Колона сјећања" од вуковарске Опште болнице до Меморијалног гробља страдалих у протеклом рату.

На тај дан су прије 29 година припадници Југословенске народне армије, оружане силе тадашње СФРЈ, ушле су у град и ослободиле га од припадника хрватских паравојних формација, такозваних "Зенги", који су по налогу Фрање Туђмана имале задатак да очисте Вуковар од Срба.