latinica  ћирилица
16/11/2020 |  15:50 ⇒ 15:52 | Аутор: СРНА

Ђокић: Резултати на нивоу прошлих

Предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић изјавио је данас у Бањалуци да је ова партија на локалним изборима остварила резултат који је на нивоу прошлих резултата када је ријеч о броју одборника у локалним парламентима, односно да ће имати 91 одборника, 88 у Српској и три у Федерацији БиХ.
Петар Ђокић - Фото: РТРС
Петар ЂокићФото: РТРС

Ђокић је поручио да ће се СП досљедно понашати према свему ономе што су у кампањи говорили и што је њихова политика.

Он је додао да тренутно кандидат СП за начелника општине Пелагићево Симо Стакић води, али сматра да неће добити ову позицију након што поштом пристигну гласови Хрвата.

- Нажалост, у Пелагићеву ће у наредне четири године одлучујућу ријеч имати хрватске партије, уз неколико српских, и то ће бити нова политичка околност у овој општини - рекао је Ђокић на конференцији за новинаре.

Ђокић је истакао да ће бити потребно много напора да се конституишу локални органи власти, посебно у локалним заједницама гдје ће скупштинске већине чинити партије супротне оним из којих су изабрани начелници и градоначелници.

Без обзира на то, сматра Ђокић, не смије се доћи до блокада и да грађани трпе штету због политичких разлога.

Коментаришући резултате избора у Добоју, Ђокић је рекао да су они оптерећени бројним неправилностима, односно недозвољавањем уласка посматрача на бирачка мјеста, што је СП приговорио Централној изборној комисији БиХ.

- Очигледно је расположење у Добоју сасвим сигурно било у корист /Бориса/ Јеринића и не знам зашто су ризиковали да ураде било шта што доводи у сумњу њихове активности - рекао је Ђокић.

Он је потврдио да је потписан коалициони споразум са дугогодишњим партнерима о формирању локалне скупштине у Бањалуци и осталим локалним заједницама, те очекује да предсједник СНСД Милорад Додик испуни данас дато обећање када је ријеч о односу према Социјалистичкој партији Српске која није потписала споразум.

- Политичко постојање ове партије је сувишно. Партије које нису потписале не могу бити дио већине -  поручио је Ђокић.

Он је потпуно увјерен да је значајан дио чланства СП у Бањалуци гласало за кандидата коалиције "Окупљени за Бањалуку" Игора Радојичића, али да се то не може рећи за СПС.

Ђокић је честитао свима који су побиједили на локалним изборима, међу њима и кандидату ПДП-а и СДС-а за градоначелника Бањалуке Драшку Станивуковићу, те констатовао да ће вријеме показати да ли је овај избор добар за град.

Он је захвалио бирачима који су дали глас кандидатима СП, као и грађанима Српске и ФБиХ који су изашли на изборе и показали висок ниво демократске свијести упркос пандемији вируса корона.