latinica  ћирилица
16/11/2020 |  14:20 ⇒ 14:45 | Аутор: СРНА

Обиљежена крсна слава Храма Светог Георгија

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом служио је данас у Храму Светог великомученика Георгија у Источном Новом Сарајеву Свету архијерејску литургију поводом Ђурђица, славе храма.
Источно Ново Сарајево: Обиљежена крсна слава Храма Светог Георгија - Фото: СРНА
Источно Ново Сарајево: Обиљежена крсна слава Храма Светог ГеоргијаФото: СРНА

Свети Георгије свој народ утврђује и јача у истинском свједочењу вјере, рекао је митрополит Хризостом.

Митрополит је у бесједи поручио православним вјерницима да им је примјер овог светитеља, који је трпио муке и страдања, показао да је мржњу побиједило хришћанство и љубав.

Он је истакао да су хришћани побједоносци над гријехом, безакоњем и неправдом која је чињена против обичних људи Римске империје само зато што су били хришћани.

- Нека је данас слава Богу за велики дар који имамо, а то је управо Свети Георгије, који нас увијек инспирише да будемо храбри, одлучни и свједоци његови у овоме простору и времену. То је данас веома изазовно за сваког човјека хришћанина, а посебно за сваког Србина на овим просторима, када морамо бити храбри и одлучни у свједочењу своје вјере и свог националног идентитета, цивилизације, језика и културе - истакао је митрополит дабробосански.

Митрополит Хризостом навео је да сваког треба да храбри постојање свега што је народ наслиједио од великомученика Георгија и свих других светитеља, те да свој народ Свети Георгије утврђује и јача у истинском свједочењу вјере, прије свега Христа Господа и свега што је свето, племенито и награђујуће за сваког.

Упућујући честитке поводом славе храма, митроплит је рекао да је то и заједничка слава свих парохијана.

Крсну славу Храма Светог великомученика Георгија - Ђурђиц, парохијанима је честитао и актуелни начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић.

- Изузетно ми је драго што и ове године, без обзира на специфичне околности и услове, уз вјерујући народ и свештенство прослављамо крсну славу храма. Надам се да ћемо је идуће године још боље и масовније прослављати - изјавио је Ћосић.

Земљиште на којем је саграђен Храм Светог великомученика Георгија у Миљевићима освештао је тадашњи епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије 2000. године, а темеље 2001. блаженопочивши митрополит дабробосански Николај.

Храм је модификована копија Старе цркве на Башчаршији у Сарајеву, а, осим централног олтара посвећеног Светом Георгију, има два споредна, који су посвећени Светом свештеномученику Петру Дабробосанском и Светом мученику Вукашину.