latinica  ћирилица
16/11/2020 |  12:38 ⇒ 17:23 | Аутор: СРНА

Лукић: Одгодити статусну конференцију 19. новембра

Адвокат Бранко Лукић из тима одбране генерала Ратка Младића изјавио је за Срну да очекује да ће у Хагу уважити објективне разлоге које су им предочили адвокати и генерал лично, те да ће одгодити статусну конференцију, најављену за четвртак, 19. новембар.

- И адвокат /Драган/ Иветић и ја смо рекли да не можемо учествовати у њој. Ја имам забрану од своје коморе да учествујем видео-линком. Не могу горе да путујем. Видите каква је ситуација. Иветић је у Африци. Он има један предмет у Африци. Рекли смо да не можемо да приступимо. Не пристајемо да се одржи и тражили смо да се одгоди док не будемо могли да видимо клијента - рекао је Лукић.

Он је нагласио да се и генерал Младић изјаснио да неће да се статусна конференција одржи без адвоката.

- Изјаснио се да неће без мене - појаснио је Лукић.

Када је ријеч о здравственом стању генерала, Лукић је навео да је оно такво "да то више не треба ни коментарисати".

- Не знам ни како је жив, право да вам кажем. Он никада не кука и никад није рекао да је лоше. Ми само видимо кад нам се онесвести иза леђа. Седи иза нас у судници и само се сручи са столице. Ми видимо да је лоше и када питамо "како сте генерале", он каже "добро сам". Никад није рекао да му нешто фали - пренио је Лукић.

Он је навео да одбрана стално инсистира, пише и тражи да се генералу Младићу обезбиједе специјалистички прегледи и бољи услови лијечења.

- Ми стално то тражимо, али је то тајна и не можемо о том да говоримо уопште. Не смемо да говоримо о предлозима за нова лечења јер је поверљива информација тако да људи могу да знају да се нешто дешава, а да нисмо ништа рекли - рекао је Лукић.

Апелационо вијеће Међународног резидуалног механизма за кривичне судове у Хагу заказало је за 19. новембар статусну конференцију у процесу против генерала Ратка Младића која би требала бити одржана у видео-форми због пандемије вируса корона.

Генерал Младић је до 5. новембра требао да се изјасни да ли ће учествовати на конференцији лично и уз свог заступника или само путем браниоца.

Секретаријату Механизма је наређено да генералу Младићу обезбиједи видео-везу уз одвојену и повјерљиву линију комуникације са заступником.

Секретаријату је наређено да адаптира судницу на безбједан начин за случај да она може да се користи и да осигура комуникације за учествовање са даљине.