latinica  ћирилица
16/11/2020 |  12:12 ⇒ 12:13 | Аутор: СРНА

Велика сеоба Њујорчана због криминала, економије и ковида 19

Њујорчани све више бјеже из своје метрополе, а најчешћи разлози су криминал, економско осиромашење и вирус корона. Од марта ове године, готово 300.000 домаћинстава иселило се из Њујорка.
Њујорк (Фото:Shutterstock.com ) -
Њујорк (Фото:Shutterstock.com )

 Америчка поштанска служба је од 1. марта до 31. октобра примила чак 295.000 захтјева за промјену адресе оних који су напустили Њујорк, што најчешће подразумјева цијела домаћинства, а не само појединце.

Само од марта до јула било је 245.000 таквих захтјева, што је више него двоструки раст у односу на исти период прошле године, када их је било 101.000.

Масовни егзодус из највећег америчког града објашњава се страхом од ширења вируса корона, економских проблема и растуће стопе криминала.

Такође, школе у Њујоку имају лошу репутацију.

Држава Њујорк забиљежила је 33.000 мртвих од ковида 19, што је највише у САД. У самом граду Њујорку било је чак 24.000 преминулих.

Америчка метропола имала је неке од најстрожих карантина у САД, због чега је пропало на хиљаде малих фирми, као што су ресторани, продавнице и салони љепоте.

Када су почели протести послије убиства Џорџа Флојда, не само да је Њујорк постао погођен нередима на тим демонстрацијама, већ је букнула и стопа криминала.

Да је Њујорк постао непожељно мјесто за живот, говоре и резултати истраживања које је у јулу и августу спровео Менхетн институт.

Чак 44 одсто Њујорчана који имају годишњи приход већи од 100.000 долара размишља о исељавању из града. Двије трећине мисли да ће погоршано стање постати свакодневица Њујорка.

Већина сматра да је квалитет живота драматично опао, а задовољство стањем у граду преполовљено је.

Према званичним подацима њујоршке полиције, од јануара до септембра 2020. године забиљежена су 344 убиства, што превазилази цијелу прошлу годину, када је било 335 убистава. Број пуцњава порастао је за чак 94 одсто у односу на прошлу годину.

Према подацима америчке поште, највише Њујорчана пресељава се у околне округе, као што су Њу Џерси и окрузи у држави Њујорк који су ван самог града.

Међутим, 13.000 домаћинстава преселило се на Флориду, а чак 9.000 у Лос Анђелес, преноси "Спутњик".

Према процјенама, потражња за некретнинама најмања је у последњих 14 година, а само на Менхетну празно је 16.000 станова.