latinica  ћирилица
16/11/2020 |  12:10 ⇒ 12:10 | Аутор: СРНА

Словенија: Преминуле 34 особе, 501 заражена

У Словенији су у протекла 24 часа од посљедица вируса корона преминуле 34 особе, док је инфекција потврђена код 501 од 1.792 тестиране особе, саопштено је словеначке Владе.

У болницама је тренутно 1.264 обољелих, од чега 207 на одјељењима интензивне његе, а јуче је из болница отпуштено 38 опорављених пацијената.

Мањи број тестираних и мањи број обољелих уобичајен је у данима викенда.

Епидемиолози упозоравају да нове рестрикције, које је Влада Словеније увела прошле седмице, неће одмах дати резултате и да са оцјенама садашњег стања треба причекати док мјере не почну дјеловати.

У Словенији су од данас ступиле на снагу неке од пооштрених мјера затварања, па тако не раде трговине, осим оних које продају храну и основне животне потрепштине, заустављен је сав јавни саобраћај, с тиме да могу возити такозвани "раднички аутобуси", али уз ограничену попуњеност и све заштитне мјере.

Они који користе приватне аутомобиле за одлазак на посао морају пазити да се са њима смију возити само колеге са којима раде у истој просторији.

Ове пооштрене мјере трајаће двије седмице.

И даље су на снази одредбе о забрани кретања изван матичних општина, те напуштања домова у ноћним сатима. Од петка је забрањено свако окупљање и дружење људи ван породичног круга, те је ригорозно пооштрен режим преласка границе за словеначке држављане и странце.