latinica  ћирилица
16/11/2020 |  10:47 ⇒ 12:59 | Аутор: ТАНЈУГ

Брнабић: Ако мјере не дају резултате - забрана кретања

Уколико мјере које су донесене не дају резултат до 1. децембра, сљедећа мјера у борби против вируса корона је забрана кретања, каже премијерка Ана Брнабић и додаје да у овом тренутку не жели о томе да размишља.

Она је за ТВ Пинк навела да забрана кретања доноси многим људима озбиљне проблеме, јер брзо морају да се издају дозволе за кретање грађанима који чувају баке и дједове, старије, свим људима који раде трећу смјену, љекарима и медицинским сестрама...

- Међутим, нећемо се либити да уведемо било које рестриктивне мјере које ће значити очување живота људи, али и привреде - нагласила је она.

Напомиње да је важна лична одговорност, да је Србија у јуну и јулу успјела да се избори само захваљујући томе што су грађани показали личну одговорност.

Напомиње да се у борби са вирусом корона не труде да угоде свима, већ да избалансирају између заштите здравља људи и здравственог система и привреде и економије.

- Мора се наћи мјера. Мора се водити рачуна и о привреди јер сва помоћ и подршка здравственом систему иде из буџета, који пуни привреда - навела је она.

Истиче да је Србија за сада нашла најбољи баланс, да је још увијек у зеленој зони, да још увијек има мјеста у болницама, да се тестира велики број људи, тестови се добијају за пет до 12 сати, да је у Србији најмања стопа смртности од ковида у Европи.

- У Белгији немају више болничких капацитета и заражене шаљу у Њемачку да се лијече. Имате земље гдје се резултати тестова чекају пет дана, има земаља гдје се брисеви шаљу у другу државу на обраду- навела је она и додала да је Србија успјела да сачува и економију.

Како каже дио непарламентарне опозиције показао је неодговорност у овом моменту.

Они су, наводи, у марту и јуну говорили да су јмере "наставак сулудог иживљавања над грађанима", а да данас у новембру Драган Ђилас каже да "политичари у Србији не желе да донесу непопуларне, али неопходне мјере".

- Замислите да смо их слушали, ми бисмо, као земља, потпуно пропали - навела је она.