latinica  ћирилица
16/11/2020 |  08:47 ⇒ 08:47 | Аутор: СРНА

Кнежевић: Подржаћемо нову владу, упркос неправди

Један од лидера Демократског фронта /ДФ/ Милан Кнежевић рекао је да ће тај савез подржати нову црногорску владу мандатара Здравка Кривокапића, очекујући да им припадну функције у власти "по дубини".
Милан Кнежевић (Фото: Sputnik / Небојша Поповић) -
Милан Кнежевић (Фото: Sputnik / Небојша Поповић)

- Они који су са нама прошли протесте, прогоне и дискриминацију треба да добију одређено задовољење, било по дубини или по ширини. Вјерујем да сви заједно имамо обавезу према људима који су заједно с нама носили овај барјак отпора и побуне - рекао је Кнежевић црногорским медијима, оцјењујући да је "све остало брутална превара".

Он је рекао да ће се чим се стекну услови, а свакако прије одржавања сједнице Скупштине 2. децембра предложити страначким органима да подрже приједлог будуће владе, иако је ДФ "изопштен из процеса" њеног формирања.

- Ја сам Здравка Кривокапића предложио за мандатара 23. септембра на конститутивној сједници Скупштине и још једном доказао да је ДФ био и остао главни замајац борбе против ДПС-а, без обзира на постизборну неправду са којом се суочавамо - рекао је Кнежевић.

Одговарајући на питање какву очекује одлуку Апелационог суда у случају "државни удар", Кнежевић је рекао да би, када би Црна Гора била "уређена правна држава, очекивао да вијеће узме у обзир све новодостављене доказе и доносе одлуку искључиво на основу права и закона".

- Овако ми се чини да се ради о својеврсном политичком тактизирању које има за циљ наставак нашег институционалног мрцварења и стварања атмосфере "неподобности" - додао је Кнежевић.

Неправоснажном пресудом у случају покушаја тероризма и државног удара на дан избора 2016. године, лидери ДФ-а Андрија Мандић и Милан Кнежевић осуђени су на по пет година затвора, док су организатори наводне криминалне групе Руси Едуард Шишмаков и Владимир Попов осуђени на 15, односно 12 година затвора.

У другостепеном поступку Апелациони суд у Подгорици разматра жалбе на првостепену пресуду.