latinica  ћирилица
01/11/2020 |  19:45 ⇒ 20:17 | Аутор: СРНА

Пашалић: Пандемија погодила и пољопривреднике, али Српска има довољно хране

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић изјавио је да је пандемија вирура корона погодила и пољопривреднике, али да Српска има довољно хране за наредни период.
Борис Пашалић - Фото: РТРС
Борис ПашалићФото: РТРС

- Република Српска за наредни период има довољно хране и то не само за људе, него и за стоку - рекао је Пашалић за АТВ.

Напоменуо је да је у Српској у току јесења сјетва на око 62.000 хектара површине, да доминира пшеница, те да је засијано око 60 одсто.

- Посао иде добро и очекује се да ће сјетва бити завршена до краја новембра. Ове године је нешто јефтинија, него раније, и има довољно репроматеријала - навео је Пашалић.

Истакао је да се за пољопривредне произвођаче као и претходних година издвајају средства помоћи, међу којима и 300 КМ по хектару за сваког произвођача који засије пшеницу.

Пашалић је навео и да су задовољни приносима прољетне сјетве и озимих усјева засијаних прошле године, док је на воћу због града било штете.

Он је додао и да су у ресорном Министарству задовољни откупом, те навео да је откупљено 4.700 товне јунади и око десет хиљада свиња, као и око 11.000 тона поврћа. Додао је да се очекује да ће укупно бити откупљено 20.000 тона поврћа.

Када је ријеч о буџет за пољопривреду за наредну годину, Пашалић је рекао да неће бити мањи него ове године.