latinica  ћирилица
01/11/2020 |  19:18 ⇒ 20:19 | Аутор: РТРС

Пољопривреда у доба пандемије - добри приноси гарантују стабилно тржиште (ВИДЕО)

И пољопривредно-прехрамбени сектор трпи посљедице пандемије. Захваљујући сету мјера Владе Српске и добрим агроклиматским условима који су резултирали добрим приносима у ратарској и повртарској производњи, у зиму ћемо ући са довољно хране и за људе и за животиње
Пољопривреда - Фото: РТРС
ПољопривредаФото: РТРС

Први пут у посљедње двије деценије имамо онолико пшенице колико и трошимо, велике залихе кукуруза и соје. Подстицаји се исплаћују редовно, буџет је повећан.

Када се све зброји, у пољопривреду ће у 2020. години бити уложено више од 100 милиона марака.

Након тешког и неизвјесног прољећа, родна година за већину пољопривредника који ће је упамтити по рекордним приносима јер им је вријеме ишло наруку.

- Ова година једна је од бољих у посљедњих десет година, што се тиче приноса и квалитета - прича Ђуро Павловић, ратар и сточар из МЗ Попови код Бијељине.

Добар род надомјести и нижу цијену.

- Ове године је изузетан род паприке, на 100 квадра род износи по 300 килограма у једном брању. Нешто извеземо на пијацу, а нешто иде у фабрику - наводи Вељко Кордић из Црњелова.

А већи дио тржишних вишкова како поврћа и воћа, тако и меса "апсорбован" је кроз интервентне откупе за шта је извдојено пет милиона КМ, што је значајно растеретило пољопривреднике.

Губици воћара у Поткозарју, гдје су прољећни мразеви и град "обрали" дио рода биће надомјештени повећаним премијама.

- Очекујемо да ћемо повећати подстицаје и планирати у наредној години више у складу са приливом средстава у буџет - рекао је Драган Кнежевић, помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади Српске.

Осим подстицајних мјера, за 5.000 пољопривредника олакшица је била што им је одгођено плаћање обавеза па су упркос дуговањима могли да користе подстицаје.

Повећане су количине регресираног горива и средства за капиталне инвестиције.

Више од 100 милиона КМ обезбијеђено је из аграрног буџета, Компензационог фонда и ИФАД-а.

Циљ је постигнут - у зиму ћемо ући са довољно хране.

- Први пут уназад 20-ак година имамо онолико пшенице колико и трошимо, преко 250.000 тона. Посједујемо велике залихе кукуруза, одличне приносе соје, тако да можемо бити задовољни- нагласио је Бориш Пашалић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади Српске.

Подстакнута је и јесења сјетва, уз редовне подстицаје обезбијеђено је и регресирано домаће сјеме јефтиније за 30 одсто од малопродајне цијене, а повећању засијаних површина допринијеће и то што је ратарима који нису могли потписати уговоре о закупу, омогућено ове године да са изјавом и посједовним листом власника те парцеле могу да остваре право на подстицаје.

Мјере Владе и добар род помоћи ће пољопривредницима да преброде ову годину, а "зиме" неће бити ни за потрошаче, јер ће бити довољно хране.

Пандемија је показала да у времену кризе остајемо препуштени сами себи, те колико је важно улагање у властите ресурсе.

Кажу, нема јаке државе без чврсте аграрне политике и развијеног сектора аграра. Сјетимо се тога и приликом куповине - па купујмо домаће.