latinica  ћирилица
01/11/2020 |  18:11 ⇒ 19:55 | Аутор: РТРС

Митрополит Амфилохије биће уписан златним словима у српску историју (ФОТО/ВИДЕО)

У крипти Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици данас је сахрањен митрополит црногорско приморски Амфилохије. Свету архијерејску заупокојену литургију служио је Његова светост патријарх српски Иринеј уз саслужење више архијереја Српске православне цркве. .
Патријарх Иринеј (фото:© Sputnik / Александар Милачић) - Фото: Сенссервис
Патријарх Иринеј (фото:© Sputnik / Александар Милачић)Фото: Сенссервис

Сахрани су, поред хиљада вјерника, присуствовали и српски члан предсједништва БиХ Милорад Додик и предсједник Србије Александар Вучић

Митрополит Амфилохије сахрањен је тамо гдје је и желио да почива. У крипти Храма који је изградио.

Храма испред кога су са Тројчинданског Сабора прошле године митрополит и десетине хиљада вјерника послали недвосмислену поруку - Не дамо светиње.Орило се то Црном Гором мјесецима. И нису их дали.

Са својим митрополитом изојевали су мирно побједу за светиње, али и надамо се бољу Црну Гору.

Ковчег са тијелом митрополита Амфилохија изнијет испред Саборног храма (фото:Sputnik / Небојша Поповић)

Данашњи величанствен скуп у Подгорици још једна је потврда љубави и поштовања вјерног народа према свом духовном пастиру.

Његова светост патријарх српски Иринеј у својој бесједи истакао је да је блаженопочивши митрополит Амфилохије био у врху српског богословља овог времена и да ће његово име бити уписано златним словима у српској историји.

- Ако поредимо вријеме и прилике у коме су дјеловали Свети Петар Цетињски и митрополит Амфилохије, примјетићемо да су се обојица храбро и пожртвовано борили за опстанак православне вјере. Митрополит Амфилохије био је поштован у цијелом православљу, јер припада плејади великих богослова - казао је патријарх Иринеј.

Владика Јоаникије, који је администратор Митрополије црногорско-приморске, назвао је данашњи скуп "великим сабором Црне Горе и Амфилохијевим сабором".

Рекао је да долазак великог броја значајних личности, свештенства и монаштва са свих страна представља велики догађај раван великој жалости која је снашла Црну Гору.

Додики и Вучић у Подгорици

- Ваш долазак је нама велика утјеха. Кад плачемо, ако заједно плачемо, лакше нам је - рекао је Јоаникије и додао да Црна Гора има и за киме да плаче. Плач ће се претворити у радост, јер све што је везано за име митрополита Амфилохија, све се његовом љубављу претвара у радост. Бог му је дао, те је обновио Црну Гору и њене храмове, уљепшао лице Црне Горе, окадио сваки камен, свако дијете помиловао, сваког жалоснога утјешио, гладног нахранио, бескућника примио, свакога уважио и све трпио, све миловао својом љубављу - наводи Владика Јоаникије.

На сахрани митрополита Амфилохија говорио је и његов велики пријатељ академик Матија Бећковић.

Истакао је да је већ видио икону митрополита Амфилохија и да су два свијета Петра Петровића двије живе стијене на којима је саграђена црногорска митрополија, а да је трећа, најтврђа стијена био и остао митрополит Амфилохије Радовић.

Сахрана митрополита Амфилохија у Саборном храму у Подгорици (фото:Sputnik / Александар Милачић) - Амфилохије је био пјесник и српски народ је пјесник и најпјесмотворнији народ. Црна Гора је дјело поезије и теологија је стихологија и доказ да атеистичке поезије нема. Како је написао Иво Андрић, пјеснику и његовом дјелу ни вријеме ни људи не могу ништа. Велике људе и њихова дјела, смрт само увећава - истакао је Бећковић.

Од митрополита су се говорима опростили и нови црногорски мандатар Здравко Кривокапић и предсједник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић.

Здравко Кривокапић (фото:© Sputnik / Небојша Поповић) - Митрополит Амфилохије данас је сабрао народ да би поред његовог одра исказали јединство у вјери и љубави. Данашњи дан је литија свих досадашњих литија које су се слиле из свих крајева, а предводи је нико други него наш митрополит - емотиван је био Кривокапић.

Бечић је казао да је Амфилохије био један од највећих духовника и теолога овог времена, и, како је додао, неко са ким се морате опростити, а са ким се није могуће растати.

- Нада да ће владика Амфилохије бити посљедњи владика који је морао да брани цркву од дијела свог народа, а бранио ју је тако да је свакоме унапријед опростио - јасан је Бечић.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик који је данас био у Подгорици рекао је да је блаженопочивши митрополит црногорско-приморски Амфилохије окупио српски народ, што се видјело током литија које су организоване како би се одбраниле светиње у Црној Гори.

- Често је говорио када је долазио у Републику Српску да је Српска крштена, Србија полукрштена, а Црна Гора још некрштена. Вјерујем да је на крају живота могао да посвједочи чињеници да се у оквиру литија и борбе за светиње у Црној Гори окупио сав народ и у Србији и Републици Српској дајући подршку. То се видјело и данас на његовој сахрани на којој се и у условима пандемије вируса корона окупио огроман број људи. Могу само да мислим да тога није било колико би овдје било људи - рекао је Додик.

Матија Бећковић (фото: Sputnik / Александар Милачић)

Хиљаде вјерниак из вијеле Црне Горе дошли су да се поклоне духовном пастиру који је 30 година био на трону светог Петра Цетињског. Бројни вјерници дошли су и из Републике Српске.

Поводом упокојења митрополоита Амфилохија у Српској су градови Источно Сарајево и Требиње и општина Соколац данас прогласили дан жалости.

- Данас и тужан и радостан дан. Тужан јер смо изгубили митрополита, радостан јер смо га таквог имали, а ако Бог да у царству небеском мислиће на нас и окупљати нас - навео је Мирко Ћурић, градоначелник Требиња.

Блаженопочивши митрополит Амфилохије за вријеме свог битисања на трону митрополије обновио је стотине Храмова.

Изградио је Храм Христовог Васкрсења у Подгорици гдје од данас и почива. Научио је вјерни народ како се битке за оно што је свето могу добити мирно и уз молитве. Трасирао им је пут по коме би требало да ходе даље.