latinica  ћирилица
01/11/2020 |  15:10 ⇒ 15:11 | Аутор: СРНА

Линта: Планско застрашивање Срба у Негославцима

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта рекао је да Хрватска годинама плански застрашује Србе у селу Негославци, код Вуковара, с циљем да их протјера са њихових вјековних огњишта.
Миодраг Линта - Фото: Novosti.rs
Миодраг ЛинтаФото: Novosti.rs

Линта је навео да једну од улога у застрашивању Срба има и предсједник Националног синдиката МУП-а Хрватске Никола Кајкић који је 2017. и 2018. године био укључен у радну групу чији је циљ био да се поново отвори истрага за ратни злочин на пољопривредном добру "Овчара" новембра 1991. године.

Према његовим ријечима, Кајкић је 2017. године усмјерио истрагу, између осталог, према селу Негославци у којем живи српско становништво, говорећи да је "зло дошло из тог села".

- Циљ Кајкића и усташких снага јесте да се злочин на Овчари свали на село за које сви знају да није имало везе са тим злочином - нагласио је Линта.

Он је истакао да Кајкићу политичку подршку, између осталих, даје проусташки градоначелник Вуковара Иван Пенава, којем је важно да се осумњичи, оптужи и осуди што више невиних Срба с циљем протјеривања преосталих Срба са подручја бивше општине Вуковар и шире.

Линта је навео да је Кајкић 2017. и 2018. године звао на информативне разговоре велики број Срба из Негославаца, вршећи на њих жестоке притиске.

Кајкић је реализовао састанке са око 300 Срба приступајући им агресивно, употребљавајући уцјене и пријетње компромитацијом али и понуде за лажирање докумената и исказа свједока с циљем новог отварања случаја "Овчара", саопштено је из Савеза Срба из региона.

Линта је рекао да су у кући Кајкића пронађени фалсификовани искази свједока у вези са случајем Овчара, а један од бројних примјера је и извјесна жена за коју је Кајкић написао да је наводно била силована, док је она демантовала да је то изјавила.

- Због лажирања истраге и докумената у предмету Овчара МУП Хрватске је 2018. године донио одлуку да га разријеши са функције члана радне групе и суспендује у хрватској полицији. Истовремено, МУП Хрватске је 2018. године основао посебну радну групу чији је задатак да се само бави злочином на Овчари - напоменуо је Линта.

Без обзира што се ради о лажним исказима, додао је, хрватска полиција је 7. октобра ухапсила и одредила једномјесечни истражни затвор двојици Срба из села Негославци Драженку Ђокићу и Војину Крстићу због сумње да су тобоже извршили ратни злочин на Овчари.

- Очигледно је ријеч о монтираном процесу против Ђокића и Крстића с циљем изазивања узнемирености и застрашивања Срба. У питању је један од бројних доказа да хрватска власт подстиче и прећутно подржава терор који спроводи према преосталим Србима у Хрватској - истакао је Линта.