latinica  ћирилица
01/11/2020 |  14:04 ⇒ 20:18 | Аутор: РТРС

Обиљежено 28 година од оснивања Шестог одреда Специјалне полиције (ФОТО/ВИДЕО)

У Бањалуци је служен парастос за 13 припадника Шестог одреда Специјалне бригаде полиције погинулих у Одбрамбено-отаџбинском рату. Одред чију је униформу носило 511 припадника, основан је на данашњи дан прије 28 година.
Бањалука - Залужани - споменик - Фото: СРНА
Бањалука - Залужани - споменикФото: СРНА

Сјенима 13 погинулих ратних сабораца поклонио се и актуелни министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач, који је међу првима 1992. године приступио Шестом одреду Специјалне бригаде полиције.

Испред споменика у Центру за обуку МУП-а у Залужанима нагласио је да је обавеза свих институација и родољубивих појединица да свједоче о јунаштву ове елитне јединице.

- То је наша обавеза и завјет да их никада нећемо заборавити, нити заборавити оно што су урадили. Погинули су раме уз раме у борбама са нама који смо дужни да их на овај дан поменемо, запалимо свијеће и одржимо парастос за њихове душе - рекао је Лукач.

Предсједник Удружења ветерана Шестог одреда Зоран Крајновић подсјећа да је обиљежја ове јединице у борбеним дејствима носило 511 јунака. Чак 200 њих је на првој линији или дубоко у непријатељској територији задобило тешке или лаке повреде.

Бањалука - Залужани - полагање вијенаца (Фото: СРНА)

- Одред је прошао сва ратишта у свим зонама које је контролисала ВРС. Самостално смо учествовали у извиђачко-диверзантским акцијама и садејствовали са осталим јединицама у одбрани Републике Српске - истакао је Зоран Крајновић, предсједник Удружења ветерана Шестог одреда Специјалне бригаде полиције.

Шести одред, који је за Српску дао 13 живота, формацијски је припадао прослављеној Специјалној бригади полиције чија су 144 јунака погинула у најзахтјевнијим операцијама Одбрамбено-отаџбинског рата