latinica  ћирилица
01/11/2020 |  13:39 ⇒ 18:19 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Све бесмислено што је ЦИК до сада радио (ВИДЕО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је све бесмислено што је Централна изборна комисија БиХ до сада радила.
Цвијановић у Агином селу - Фото: РТРС
Цвијановић у Агином селуФото: РТРС

Цвијановић је навела да је прво био бесмислен и незаконит начин избора чланова ЦИК-а.

Она је нагласила да се ЦИК не може посматрати као озбиљна институција, да грађани немају повјерења и да разумију да је ЦИК изазвао збрку.

Цвијановић је оцијенила да се ЦИК БиХ послом бавим ад хок, а не системски.

- Чињеница је да су избори могли бити спроведени када је требало, јер је била боља епидемиолошка ситуација. Иако су стручњаци упозоравали да ће од новембра бити најгори период, ЦИК је помјерио термин избора - напоменула је Цвијановић.

Цвијановић је истакла да све ово вријеме постоји огромна манипулација што је недопустиво.

- Они су прескочили чињеницу да се не могу постављати људи док нису имплементирани изборни резултати. Нису имплементирани резултати од прошлих избора, није било спробедених конкурсних процедура и много других ствари - додала је Цвијановић коментаришући чињеницу да данас истичу мандати начелницима и градоначелницима.

Она је навела да ће због катастрофалног рада ЦИК-а бити прекршени закони и да начелницима и градоначелницима престају мандати.

- То показује да је све рађено политички мотивисано и без плана, осим ако план није да се изазову нереди и не одрже избори. Међутим, наше је да радимо јер се треба борити да се ствари исправе - рекла је Цвијановић у Агином Селу код Бањалуке.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да је вакум настао захваљујући проблему са ЦИК-ом и изборним процесом и да није било разлога да избори буду помјерени.

- Требало је да избори буду одржани у октобру и да се сада бавимо другим стварима, јер имамо проблема са епидемијом - рекао је Радојичић.