latinica  ћирилица
01/11/2020 |  09:40 ⇒ 09:41 | Аутор: СРНА

Папа Фрањо: Потребне промјене и нова нормалност

Поглавар Римокатоличке цркве папа Фрањо је рекао да се сукоби не рјешавају заборавом, него дијалогом, те да су свијету потребне промјене и нова нормалност да би се створила сутрашњица гдје социјално раслојавање и искљученост нису доминантни образац.

- Дијалог је један од најбољих инструмената који имамо не само против ковида 19 већ против осталих сукоба с којима се суочавамо. У том смислу религије имају неизбјежну мисију да се развијају - рекао је папа Фрања.

Он је оцијенио да је пандемија вируса корона довела људске организационе и развојне моделе у кризу, оголила многе неправде, мучна ћутања и социјалне и здравствене пропусте, подвргавши велики број људи процесима социјалне ексклузије и деградације.

Поглавар Римокатоличке цркве је за "Политику" рекао да је свијет свео развој на једноставан економски раст, заборављајући да аутентични развој мора да промовише све људе и цијелог човјека, те да је задатак Цркве да подстакне процесе који ће помоћи да се ослободи заробљени поглед свијета организован око моћи богатства и похлепе.

Папа је оцијенио да кризе имају способност да појачају постојеће неправде, али могу потенцирати најбоље међу људима.

Према његовим ријечима, људи брзо падају у искушење да повјерују да су мржња и насиље брз и ефикасан начин за рјешавање сукоба, што на крају генерише спиралу још већег насиља, те да се неправда никада не може ријешити неправедним поступањем.

- Данас нам нису потребни импресивни монолози који дају предност добробити једне заједнице, сијући страх међу онима који су другачији. Дијалог не подразумијева поништавање разлика, па чак ни рана које су можда нанијете у прошлости, него прихвата разлике - рекао је папа.

Он је навео да се без дијалога промовише култура гета, у којој се на крају бира ко има право да буде сматран особом.