latinica  ћирилица
01/11/2020 |  08:19 ⇒ 12:45 | Аутор: РТРС

Од сутра настава у школама

Настава у Републици Српској од сутра ће се одвијати у просторијама основних и средњих школа, а биће настављене и све спортске и друге активности школске дјеце и омладине, одлучио је Републички штаб за ванредне ситуације.
Школа - Фото: РТРС
ШколаФото: РТРС

Ово ће бити урађено у складу са закључком Владе Српске од 17. августа и планом организовања рада основних и средњих школа и ђачких домова у школској 2020/2021. години за вријеме трајања пандемије вируса корона од 24. августа.

- Редовно организовање проширеног програма, продужени боравак и јутарње чување, наставиће се од 2. новембра - наводи се у саопштењу Републичког штаба за ванредне ситуације.

Такође, овим закључком се задужују све васпитно-образовне установе и градски/општински штабови за ванредне ситуације јединица локалне самоуправе да у складу са епидемиолошком ситуацијом редовно обавјештавају Министарство просвјете и културе, те да, уколико буде потребно, доставе приједлог за обустављање наставе у основним и средњим школама и преласку на одвијање наставе на даљину.

- Приједлог за обустављање наставе у школама може да обухвата све школе на подручју одређене јединице локалне самоуправе или само одређене школе са или без подручних одјељења - појашњава се у саопштењу након сједнице Штаба одржане у петак, 30. октобра.

Задужено је Министарство просвјете и културе и Републички педагошки завод да у случају организовања наставе на даљину обезбиједе подршку за такво одвијање наставе путем Јавног РТРС сервиса и електронских средстава комуникације.

Републички штаб је донио и закључак о измјенама закључка о спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване новим вирусом корона у Републици Српској, којим се до 16. новембра ограничава радно вријеме од 6.00 до 22.00 часа свим врстама угоститељских објеката за исхрану и пиће без обзира да ли послују самостално или у оквиру других објеката у којима се обавља привредна дјелатност /бензинске пумпне станице, објекти за смјештај и слично/.

То се односи и на приређиваче игара на срећу /кладионице, аутомат клубови, казина, томболе, наводе из Штаба.

Такође, до 16. новембра од 22.00 до 6.00 часова драгстори могу радити искључиво путем шалтерске продаје.

Републички штаб за ванредне ситуације донио је и закључак о донацији личне заштитне опреме и средстава за дезинфекцију јавним здравственим установама, као и закључак о прихватању донације личне заштитне опреме Делегације Европске уније у БиХ.

Сви досадашњи закључци Републичког штаба доступни су на порталу Владе Републике Српске.